- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vlada Srbije ograničila cenu prirodnog gasa

© Sputnik / Lola ĐorđevićZgrada Vlade Srbije
Zgrada Vlade Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Pratite nas
Vlada Srbije usvojila je Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Kako se navodi u saopštenju Vlade, ta odluka je doneta usled globalnog poremećaja na tržištu prirodnog gasa i naglog skoka cene ovog energenta u čitavoj Evropi, a u cilju obezbeđivanja sigurnor snabdevanja tržišta Srbije i zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje ovog energenta.
„Uredba ima za cilj otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa kao načina ublažavanja posledica energetske krize kako bi se obezbedilo normalno snabdevanje svih potrošača ovim energentom“, navodi se u saopštenju.
Zato je, kako se dalje navodi, bilo neophodno energetskim subjektima, koji obavljaju delatnost snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko, obezbediti pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine.
Takođe, bilo je neophodno obezbediti i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji u odnosu na novembar 2021. godine, kaže se u saopštenju i napominje da su ti energetski subjekti prinuđeni da ovaj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene koja je bila tog meseca.
Inače, Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak o potrebi obrazovanja radnih grupa za praćenje stanja na privrednom i finansijskom tržištu i stabilnog, kontinuiranog snabdevanja hranom i energentima.
Takođe, usvojen je i Zaključak o saglasnosti da se pokrene postupak za prijavljivanje Republike Srbije za članstvo u Evropskom društvenom istraživanju Evropskog konzorcijuma istraživačkih infrastruktura.
Razlozi za članstvo Srbije u ovom konzorcijumu su brojni, a među njima su i to što će Evropsko društveno istraživanje proširiti druge nacionalne izvore u društveno-političkom razvoju, a visokokvalitetna metodologija ranije korišćena prilikom primene ESS y Srbiji u prethodnim rundama biće usavršena i promovisana kao primer najbolje prakse za ispitivanja javnog mnjenja, uz druge brojne pogodnosti od značaja za oblast društvenih istraživanja, navodi se u saopštenju.
Vlada Srbije usvojila je i Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini, kako bi se korisnicima što pre omogućilo da ostvare pravo na podsticaje, u cilju efikasnije realizacije dodeljenih subvencija, odnosno usklađivanje sa dinamikom isplate podsticaja.
Na sednici je usvojen Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Angole o međusobnom ukidanju viza za diplomatske i službene pasoše, što je značajni korak u pravcu stvaranja što povoljnijih uslova za dalje unapređenje političkih odnosa i bilateralne saradnje.
Guvernerka Jorgovanka Tabaković - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
EKONOMIJA
Jorgovanka Tabaković na čelu tima za praćenje finansijskih operacija Srbije
Termoelektrana u Kostolcu - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
EKONOMIJA
Imenovan novi direktor EPS-a
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala