- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Rusima i Belorusima zabranjeno učešće na Paraolimpijskim igrama

© REUTERS / PETER CZIBORRAKonferencija za medije predsednika Endrua Parsonsa – predsednika Paraolimpijskih igara u Pekingu
Konferencija za medije predsednika Endrua Parsonsa – predsednika Paraolimpijskih igara u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Pratite nas
Međunarodni paraolimpijski komitet zabranio je ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče na predstojećim Zimskim igrama u Pekingu.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Na zvaničnom sajtu MPK-a objavljeno je saopštenje u kom se navodi da se sportistima iz Rusije i Belorusije zabranjuje učešće, iako je dan ranije rečeno da će moći da se takmiče pod neutralnom zastavom.
„Čvrsto verujemo da sport i politika ne treba da se mešaju. Međutim, ne svojom krivicom, rat je sada došao na ove Igre i mnoge vlade imaju uticaj na naš dragi događaj“, rekao je predsednik MPK-a Endru Parsons.
„Međunarodni olimpijski komitet je organizacija zasnovana na članstvu drugih Komiteta, te moramo da prihvatimo stavove naših članica“.
Obezbeđivanje bezbednosti sportista nam je od najveće važnosti. Situacija u atletskim selima eskalira i sada je postala neodrživa. Prvo i najvažnije, mi imamo dužnost kao deo paraolimpijske misije, zapisane u ustavu, da garantujemo i nadgledamo organizaciju uspešnih Paraolimpijskih igara, da obezbedimo da u sportu koji se praktikuje u okviru Paraolimpijskog pokreta preovlada duh fer-pleja, nasilje je zabranjeno, upravlja se zdravstvenim rizikom sportista i poštuju se osnovni etički principi“, rekao je Parsons.
„Imajući to na umu, a u cilju očuvanja integriteta ovih Igara i bezbednosti svih učesnika, odlučili smo da odbijemo prijave sportista iz Rusije i Belorusije“, dodao je.
Zimske paraolimpijske igre u Pekingu na programu su od 4. do 13. marta.
„Sportski genocid!“ – oštra reakcija iz Rusije na odluke
Zabrana za Ruse i u esportu
„Užasnut sam dešavanjima, nije fer!“ – Rus stao u odbranu sportista
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala