- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rogozin: Više nema međunarodne kosmičke saradnje, Zapad ju je uništio

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaGeneralni direktor korporacije "Roskosmos" Dmitrij Rogozin
Generalni direktor korporacije Roskosmos Dmitrij Rogozin - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Pratite nas
Međunarodna kosmička saradnja više ne postoji i za to su krive Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Nemačka i Francuska, izjavio je direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin ruskom Prvom kanalu.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).

„Ja sam i specijalni predstavnik predsednika za međunarodnu kosmičku saradnju koja više ne postoji. Potpuni krivac za raspad te saradnje, koja je trajala decenijama posle Hladnog rata, su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Nemačka i Francuska. Te države su uništile ono što je velikim trudom stvarano“, rekao je on.

Rogozin je naveo i da je američki biznismen Ilon Mask prešao na stranu neprijatelja isporučivši Ukrajini aparate za dostup širokopojasnom internetu.

„Sada Pentagon i vojne institucije koriste druge aparate, aparate Ilona Maska koji je prešao na stranu neprijatelja i isporučio opremu ukrajinskim vojnicima“, rekao je Rogozin.

Ranije je vicepremijer i ministar digitalnih informacija Ukrajine Mihail Fjodorov zamolio Ilona Maska da Ukrajini dostavi satelitski internet program „Starlink“ i dostup satelitskom internetu da bi, kako je naveo, „podstakao razumne Ruse“ da se usprotive svojoj vladi. Nakon toga je američki milijarder saopštio da su usluge „Starlinka“ sada aktivne u Ukrajini.
Maskov „Starlink“ projekat predstavlja ambiciozan pokušaj instaliranja mreže satelita u Zemljinoj orbiti kako bi internet bio dostupan širom sveta. Do sada je „Spejs Iks“ u orbitu uputio više od 1.700 „Starlink“ satelita, a prema planovima kompanije milijardera ukupno bi trebalo da ih bude preko 40.000.
Rsaketni motor RD-181 - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
RUSIJA
Rusija obustavlja isporuku raketnih motora Americi: „Letite na sopstvenim metlama“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala