Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kojo ukrajinski general, Bjela Rus koji je spalio selo: Neviđena mašinerija lažnih vesti na mrežama

© Sputnik / Skrinšot/TviterSrpskog glumca Nenada Okanovića predstavili kao ukrajinskog vojnika
Srpskog glumca Nenada Okanovića predstavili kao ukrajinskog vojnika - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Pratite nas
Nikola Kojo, Dragan Bjelogrlić, Miloš Biković, Radoš Bajić, Nenad Okanović, Seka Aleksić, Kristijan Golubović, pa i Čak Noris, promenili su imena, zgrabili puške i otišli u žarište sukoba u Ukrajini da „brane tu zemlju od agresora“. Ako vam to zvuči nestvarno, odlično, zato što tako i jeste, iako se po društvenim mrežama tvrdi suprotno.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Dok traju kriza u Ukrajini i zapadna medijska propaganda protiv Rusije, pretežno domaći korisnici društvenih mreža slikama i opisima predstavljaju mahom srpske javne ličnosti kao ukrajinske heroje koji se bore protiv „agresora“ ili su ranjeni ili poginuli u bitkama na istoku Evrope.
Uprkos tome što je većina tih fotografija objavljena iz zabave, neki su ih shvatili sasvim ozbiljno, pa su se, ni krivi ni dužni, naši glumci, pevači, političari, čak i rijaliti zvezde, našli u središtu prepirki na internetu, jer su njihove fotografije podeljene dalje više desetina puta.
Tako je Nikola Kojo na „Tviteru“ postao Nikolaj Kojčenko, general-vodnik koji „kroz prozor posmatra razoreni Kijev“.
Draganu Bjelogrliću je nadenuta uloga „ruskog okupacionog vojnika“ koji pije pivo nakon što je spalio jedno selo. Objavljena slika je, kao što možete da pretpostavite, preuzeta iz filma „Lepa sela lepo gore“.
Radoš Bajić predstavljen je kao Radašin Rakovski, „duh Kijeva“, stanovnik Žitomira i komandant ukrajinskih vazdušnih snaga koji je izašao iz penzije da bi se „borio protiv agresora“. „Srećan lov, dobri gospodine“, napisano je uz Bajićevu sliku na „Tviteru“.
Nenad Okanović postao je Oleksij Stepanenko Okanovič, ukrajinski heroj koji se žrtvovao i razneo most u Harkovu.
Miloš Biković nije promenio nacionalnost, ali je zato postao Aleksa Đurić, heroj sa Kosova, koji se sa svojom četom nalazi u harkovskoj oblasti. „Još uvek nema javne osude iz Srbije niti NATO-a. Ovo je sramotno“, navodi se uz fotografiju iz predstojećeg filma „Košare“.
Čak je i Čak Noris postao heroj Ukrajine, Maksim Norijenko, general-vodnik specijalnih jedinica koji brani Kijev.
Objavljena je i slika Seke Aleksić u maskirnoj košulji, uz natpis: „Ova hrabra žena pomešala je crno i zlatno da kamuflira ukrajinske trupe i zbuni ruske osvajače, zovu je Sestra Aleksevič“.
Jutjuberi Miloš Milaković i Daniel Đukić postali su „dva hrabra hrvatska volontera koji brane Mariupolj i Ukrajinu“.
Rijaliti zvezde Kristijan Golubović i Ivan Mitrović Biza predstavljeni su kao Alkazur „Husejn“ Golubovičajev i Ivan Bizanov.
Prvi je vođa „čečenskog odreda smrti“ koji se ušunjao u Kijev i pokušao da ubije ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, a drugi civil koji je blokirao put sa pet svojih prijatelja kako bi sprečio prolazak ruskog vojnog konvoja, zbog čega je upucan u noge.
Među „ukrajniskim herojima“ našao se i reper Sandokan MC, za kog se navodi da je „hrabri ukrajinski srednjoškolac koji je dao život da bi odbranio svoju majku i sestru od ruskih vojnika koji su upali u njihov dom u nameri da ih siluju i ubiju. Usmrtio je dva vojnika golim rukama i upucan je u grudi tokom bitke“.
Iako pojedini korisnici društvenih mreža zahtevaju da se objave legitimni izvori informacija koje se nude uz slike i navode da su one lažne, ima i onih koji su bez pogovora poverovali u njihovu autentičnost i uputili saučešće i žaljenje.
Pritom, korisnici koji su postavili fotografije neodgovorno ne odstupaju od svog stava da su one prave, čime samo dolivaju ulje na već stravičnu vatru i podstiču dalje sukobe na društvenim mrežama.
Nenad Okanović - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
DRUŠTVO
„Umešan ni kriv ni dužan“: Srpskog glumca predstavili kao ukrajinskog vojnika /foto/
Požar u nuklearnoj elektrani Zaporožje tokom ruske vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
RUSIJA
Ugašen požar na Zaporoškoj nuklearnoj stanici, potopljen glavni brod ukrajinske flote
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala