- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ankara objašnjava kako su se turski udarni dronovi „Bajraktar“ našli u Ukrajini

© AFP 2023 / Birol BebekTurska bespilotna letelica Bayraktar TB2
Turska bespilotna letelica Bayraktar TB2 - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Pratite nas
Turska nije isporučivala Ukrajini udarne dronove „Bajraktar“ u cilju pomoći, privatna kompanija je kupila proizvode, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Turske Javuz Selim Kiran.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).

„Bajraktar“ je proizvod privatne kompanije. Ukrajina je takođe htela da kupi proizvod od naše kompaniji, ugovor je potpisan i oni su dostavili proizvod. Tako je u celom svetu, u Rusiji i u SAD postoje privatne kompanije ‘VPK’. Privatne kompanije ‘VPK’ mogu da potpisuju ugovore sa državama. Te države ih ne obavezuju ni sa čim. To nije pomoć od Turske, već proizvodi koje je Ukrajina kupila od turske kompanije. Naravno, mi se dičimo ovim proizvodom“, navodi list „Sabah“ izjavu zamenika ministra spoljnih poslova Turske.

Tokom 2018-2020. godine Ukrajina je uvezla turske udarne dronove „Bajraktar TV2“ koje je platila oko 74 miliona dolara. Početkom februara je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da su Ukrajina i Turska potpisale saglasnost, koja je proširila proizvodnju dronova „Bajraktar“ u zemlji.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.
Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije naglasilo da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Ministar odbrane Turske Hulusi Akar - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
RUSIJA
Ankara: Održavamo pozitivne odnose i s Moskvom i s Kijevom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala