- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Evropi će biti potpuno jasno da Rusija brani njenu stabilnost

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Bocan-Harčenko
Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Cilj ruske vojske nije okupacija Ukrajine, već denacifikacija i demilitarizacija. To je bitno za Rusiju, ali i za stabilnost ostatka Evrope, to će u jednom momentu i njima biti potpuno jasno, rekao je Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije u Srbiji.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
„Što se tiče vojnih ciljeva važni su Harkov i Herson. Najvažnija stvar u svemu je da ruska vojska i snage Luganska i Donjecka ne udaraju na civilne objekte i građane Ukrajine. To će ostati izvan delovanja snaga Ruske Federacije“, poručio je Bocan-Harčenko gostujući u jutarnjem programu TV Prva.
Upitan o krajnjem cilju Rusije u Ukrajini, ambasador kaže da je ruski predsednik Vladimir Putin jasno saopštio da je reč o specijalnoj vojnoj operaciji, čiji je cilj zaštita Luganske i Donjecke Narodne Republike, koje je Rusija nedavno priznala.
„Oni su zatražili vojnu pomoć Rusije, da se okonča genocid i uništavanje tamošnjeg naroda, sve na osnovu ugovora sa Rusijom“, kaže Bocan-Harčenko.
Kako je istakao, za Rusiju je bitna denacifikacija Ukrajine, kao i demilitarizacija.

„Mi sada čujemo samo optužbe na našu adresu od strane Zapada i Evrope, ali ovi zadaci su bitni i za Evropu i njenu budućnost i stabilnost. Mi nemamo sumnje da će to biti potpuno jasno“, poručio je on.

Upitan šta konkretno znači denacifikacija Ukrajine, on kaže da se radi o oslobađanju od nacista po političkom i etničkom principu.
„Naš ministar odbrane Šojgu je juče više puta ponovio da cilj Rusije nije okupacija Ukrajine, a što se tiče vojnih aspekata operacije, neohodno je da se uspostavi kontrola radi ostvarivanja ovih ciljeva“, rekao je Bocan-Harčenko i poručio da svet ne treba da se plaši nuklearnog rata.

O stavu Srbije prema ratu u Ukrajini

„Naša država poštuje teritorijalni integritet svake države. Ponavljam da plan Rusije nije okupacija Ukrajine“, rekao je ruski ambasador.
Govoreći o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne uvodi sankcije Rusiji, Bocan-Harčenko je rekao da ova odluka govori da Vučić dobro vodi računa o interesu Srbije i srpskog naroda.
„Nismo nikoga pritiskali, za nas je važno da svaka zemlja ima mogućnost da deluje sa nama u biletarnim odnosima“, rekao je on, preneo je B92.
 - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
RUSIJA
Šta je Putin mislio pod „denacifikacijom“ Ukrajine i zašto je to toliko važno?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala