- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruske snage preuzele kontrolu nad Hersonom

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnik u borbenom vozilu pešadije BTR 82
Ruski vojnik u borbenom vozilu pešadije BTR 82 - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Jedinice Oružanih snaga Rusije preuzele su punu kontrolu nad regionalnim centrom Herson, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
„Civilna infrastruktura, važni infrastrukturni objekti i gradski prevoz rade normalno. U gradu nema nestašice hrane i osnovnih dobara. U toku su pregovori između ruske komande, administracije grada i oblati za rešavanje problema održavanja funkcionisanja objekata socijalne infrastrukture, obezbeđenja zakona i reda i bezbednosti stanovništva“, naglasio je on.
Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su 67 vojnih objekata u Ukrajini u okviru specijalne operacije, dodao je Konašenkov.
„Snage operativno-taktičke i vojne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izvele su forsirani vazdušni napad na vojnu infrastrukturu Ukrajine. Pogođeno je 67 objekata“, precizirao je on.
Za suzbijanje informacionih napada na Rusiju, Oružane snage nanele su precizan udar na objekte Službe bezbednosti Ukrajine i 72. Glavnog centra za psihološke operacije u Kijevu, istakao je portparol.
Onesposobljena je oprema za emitovanje TV tornja. U napadu nije dozvoljeno uništavanje stambenih zgrada“, rekao je Konašenkov.
On je dodao da su jedinice ukrajinske vojske dobrovoljno napustile naselja Tokmak i Vasiljevka.
„Jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije uspostavile su kontrolu nad naseljima Tokmak i Vasiljevka, gde su ukrajinski vojnici odbili da pruže otpor i dobrovoljno su položili oružje. Nakon što potpišu izjave o odbijanju da učestvuju u borbenim dejstvima, ukrajinski vojnici će se vratiti svojim porodicama“, naveo je Konašenkov.

Napredovanje LNR i DNR

Prema njegovim rečima, Oružane snage LNR napredovale su 75 kilometara.
„Formacije Luganske Narodne Republike uz vatrenu podršku Oružanih snaga Ruske Federacije, nastavljajući uspešna ofanzivna dejstva, uspostavile su kontrolu nad naseljima Starobeljsk i Svatovo. Od početka specijalne vojne operacije dubina napredovanja iznosi 75 kilometara“, precizirao je Konašenkov.
Istovremeno, grupa trupa DNR je, proširivši zonu ofanzive, uspostavila kontrolu nad naseljima Kalinovka, Lebedinsko, Pionersko, Karl Marks, Nikolajevka i Osipenko. Napredak od početka operacije iznosi 58 kilometara.

Presek stanja

Konašenkov je saopštio da su Oružane snage Rusije od početka specijalne operacije pogodile 1.502 vojna cilja u Ukrajini.
On je precizirao da je „među njima: 51 komandno mesto i centar veze ukrajinskih oružanih snaga, 38 protivvazdušnih raketnih sistema S-300, „Buk M-1“ i „Osa“, 51 radarska stanica.
„Uništeno je 47 aviona na zemlji i 11 aviona u vazduhu, 472 tenka i drugih borbenih oklopnih vozila, 62 višecevna raketna sistema, 206 artiljerijskih topova i minobacača, 336 jedinica specijalnih vojnih vozila i 46 bespilotnih letelica“, nabrojao je Konašenkov.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala