- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Napitak koji čisti krv: Tri šolje dnevno snižavaju loš holesterol

© PixabyDevojka
Devojka  - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Pri visokim vrednostima LDL holesterol se akumulira u krvnim sudovima, stvarajući masne naslage. Vremenom one rastu i otežavaju protok krvi kroz arterije, povećavajući rizik od srčanog i moždanog udara i vaskularne demencije.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
Zdrava i uravnotežena ishrana, s malo zasićenih masti, preporučuje sa osobama s visokim holesterolom. Nutricionisti posebno preporučuju da kravlje mleko zamenite ovsenim kako biste smanjili nivo lošeg holesterola u krvi.
Istraživači sa Univerziteta u Lundu nadzirali su 66 muškaraca sa visokim holesterolom u periodu od pet nedelja dozvoljavajući im da piju ovseno mleko. Nalazi dokazuju da konzumiranje tri šolje (750 ml) ovsenog mleka dnevno tokom pet nedelja smanjuje ukupni i LDL holesterol za 3-5 procenata.
Prema Britanskoj fondaciji za zdravlje srca, ovseno mleko sadrži ovsene beta-glukane koji pomažu u održavanju normalnog nivoa holesterola. Čaša ovsenog mleka od 250 ml, na primer, obezbjeđuje 1 g beta-glukana. Dok činija kaše, pripremljena sa 40 g ovsa, može da obezbedi 2 g beta-glukana.
Ovseno mleko, kada je nezaslađeno, može biti odlična alternativa za sprečavanje ili rešavanje visokog holesterola, jer ima malo masti, ali i proteina, prenosi B 92.
Beli luk - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
DRUŠTVO
Jednostavan napitak od belog luka regeneriše organizam za sedam dana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala