- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kandidati za najbolji evropski NBA momenat svih vremena /video/

© Foto : Jutjub / NBA / SkrinšotHrvatski košarkaš Toni Kukoč
Hrvatski košarkaš Toni Kukoč  - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Od 24. februara, fanovi širom Evrope glasaju za treću otvorenu kategoriju „NBA 75 Euro Vote“ za najbolji NBA evropski trenutak svih vremena u NBA.
Navijači mogu da glasaju na „NBA.com/Eurovote“ i da se pridruže konverzaciji na društvenim mrežama koristeći ješteg „#NBA75Eurovote“. Glasanje traje do 10. marta u 01:00, a rezultati će biti objavljeni 11. marta.
U konkurenciji za najbolji evropski trenutak u istoriji NBA su dostignuća Janisa Adetokumba, Dirka Novickog, Tonija Parkera, Tonija Kukoča i Pau Gasola.
Dirk Novicki je u sezoni 2010/11. doneo istorijsku titulu u Dalas, pritom pobedivši neke od najjačih timova tog vremena – Portland, LA Lejkerse, Oklahomu i u velikom finalu Majami.
Uspeh Janisa Adetokumba ništa nije manji. Grčki košarkaš je prethodne sezone osvojio titulu sa Milvoki Baksima, pritom dobivši nagradu za MVP velikog finala.
Baksi su u pohodu na titulu pobedili Majami, Bruklin, Atlantu i Finiks.
Vratimo se malo u prošlost i 2007. godinu. San Antonio Sparsi predvođeni Tonijem Parkerom osvojili su četvrtu titulu šampiona NBA pod vođstvom Grega Popovića.
Parker je bio izvrstan, proglašen je za MVP finala, a Sparsi su do titule došli pobedama nad Denverom, Finiksom, Jutom i Klivlendom.
Dve godine kasnije, od uspeha Tonija Parkera i Sparsa, još jedan Evropljanin igrao je važnu ulogu u osvajanju NBA prstena. Ako je Kobi Brajant bio lider, Pau Gasol je bio srce i duša LA Lejkersa koji su dve godine zaredom osvojili NBA titule, 2009. i 2010. godine.
Gasol je u oba pohoda bio ključan košarkaš, a Lejkersi su 2009. pobedili Orlando, dok su 2010. u čuvenoj seriji slavili protiv Bostona.
Poslednji, ne i najmanje važan, u konkurenciji za najbolji trenutak je Hrvat Toni Kukoč.
Kukoč je sa Bulsima osvojio tri NBA titule, 1996, 1997. i 1998. godine, i, baš kao i Gasol, bio je srce ekipe koju su činili, između ostalog, Majkl Džordan, Skoti Pipen, Denis Rodman...
„NBA 75 Euro Vote“ odaje počast sadašnjim i bivšim evropskim igračima koji su inspirisali generacije ljubitelja košarke širom kontinenta i slavi NBA poklonike u Evropi.
Poslednja kategorija glasanja biće najbolji evropski prvi i drugi tim NBA svih vremena i trajaće od 28. marta do 10. aprila. U prve dve kategorije glasanja, Čikago Bulsi (1995-98.) su proglašeni za NBA dinastiju svih vremena, dok je dres Toronto Reptorsa iz sezone 1998-1999. osvojio titulu najboljeg NBA dresa svih vremena.
Džordanovi Čikago Bulsi najbolja dinastija u istoriji NBA
„Dinosaurus“ je najlepši – iza je ostao čak i Džordan /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala