- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Cena gasa u Evropi premašila 1.800 dolara

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaObjekti gasovoda "Jamal - Evropa"
Objekti gasovoda Jamal - Evropa - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Spot cena gasa u Evropi u sredu je porasla već za 29 odsto u odnosu na zatvaranje u utorak.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
Cena najbližih (aprilskih) fjučersa na TTF čvorištu dostigla je 1.828 dolara za hiljadu kubnih metara, dok je trgovanje u utorak završeno na 1.418 dolara, pokazuju podaci sa berze „ICE fjučers“.
Ovo je novi maksimum od početka godine. Najveća cena zabeležena je 21. decembra 2021. godine – 2.138 dolara za hiljadu kubnih metara, a do nje, ovim tempom rasta, ostalo jako malo.
Cena gasa je tokom prepodneva porasla iznad 1.700 dolara za hiljadu kubnih metara prvi put od 23. decembra 2021. godine, pokazuju podaci londonske berze „ICE“.
U sredu ujutru cena najbližih (aprilskih) fjučersa na TTF čvorištu dostigla je 1.713 dolara za hiljadu kubnih metara, dok je u utorak trgovanje završeno na nivou od 1.418 dolara.
Osim teške političke situacije oko Ukrajine, ove nedelje u Evropi se beleži blagi pad temperature i naglo smanjenje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora – vetrogeneracije.
Rast berzanskih kotacija za gas primećuje se u svetlu činjenice da su SAD, EU, Velika Britanija, kao i niz drugih država uvele sankcije određenom broju pravnih i fizičkih lica iz Rusije nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin 24. februara objavio o početku specijalne vojne operacije u Ukrajini kao odgovor na apel lidera republika Donbasa za pomoć.
Osim toga, cena gasa prati povećanje cene nafte na maksimalne nivoe od juna 2014. godine.
Analizu uticaja krize u Ukrajini na opšte stanje u energetici pogledajte u emisiji „Energija Sputnjika“:
Naftna pumpa na nalazištu u Novom Meksiku - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
EKONOMIJA
Amerika prodaje 30 miliona barela nafte iz strateških rezervi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala