- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden: SAD zatvaraju vazdušni prostor za avione iz Rusije /video/

© AP Photo / Sarahbeth ManeyAmerički predsednik Džo Bajden u Kongresu
Američki predsednik Džo Bajden u Kongresu - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države zatvoriće svoj vazdušni prostor za avione iz Rusije, rekao je američki predsednik Džo Bajden tokom godišnjeg obraćanja Kongresu o stanju nacije.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
Kako je preciziralo američko ministarstvo saobraćaja, zabrana se odnosi na sve avione koji su u vezi sa Rusijom, bilo da se radi o putničkim, čarter ili transportnim letovima. Takođe, zabrana se odnosi na sve avione koji su registrovani, sertifikovani eksploatisani u Rusiji, ili ih kontrolišu osobe koje su povezane sa Rusijom.
Bajden je naglasio da su SAD i NATO saveznici jedinstveni u odgovoru na „neisprovociranu i invaziju s predumišljajem Rusije na Ukrajinu“.
On je naveo da će iz situacije u Ukrajini „Rusija izaći slabija, a svet jači“.
SAD i saveznici će braniti svaki pedalj NATO teritorije punom snagom te alijanse, rekao je Bajden, ponavljajući da neće slati trupe u Ukrajinu.
„Mobilisali smo kopnene snage, vazdušne jedinice, mornaricu kako bismo branili NATO zemlje, uključujući Poljsku, Rumuniju, Letoniju, Estoniju i Litvaniju“, naveo je Bajden.
© AP Photo / Win McNameeAmerički predsednik Džo Bajden u Kongresu
Američki predsednik Džo Bajden u Kongresu - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Američki predsednik Džo Bajden u Kongresu
SAD će uputiti pomoć Ukrajini u vrednosti od milijardu dolara, najavio je Bajden i dodao da će američke vlasti istraživati, kako je rekao, „kriminalna dela ruskih oligarha i korumpiranih lidera“ i zapretio im oduzimanjem imovine.
Bajden je priznao da sankcije koje su uvedene Rusiji negativno utiču i na američku ekonomiju, kojoj je obećao zaštitu.
Bajden je u jednom trenutku, u svom stilu, ponovo napravio gaf.
„Putin može da okruži Kijev tenkovima, ali nikada neće osvojiti srca i duše iranskog naroda“, rekao je američki predsednik, pomešavši Ukrajince sa Irancima.
Bajden je potvrdio da će SAD intervenisati sa 30 miliona barela nafte iz strateških rezervi u okviru 60 miliona, koliko će izdvojiti članice Međunarodne agencije za energiju, radi stabilizacije cene.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala