- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zelenski: EU ne treba da napusti Ukrajinu, Rusiju proglasiti za terorističku zemlju

© REUTERS / YVES HERMANPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tražio je od Evrope dokaz da u trenutnoj situaciji nije napustila Ukrajinu, a takođe da se Rusija proglasi za terorističku zemlju.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
„Dokazali smo svoju snagu, dokazali smo da smo u najmanju ruku isti kao vi. Dokažite da ste sa nama, dokažite da nas ne puštate, dokažite da ste zaista Evropljani“, rekao je Zelenski obraćajući se Evropskom parlamentu.
Zelenski je dodao da će bez Evropske unije Ukrajina „biti usamljena“, a sa njom će EU „sigurno biti jača“.
„Borimo se i da budemo ravnopravni članovi Evrope. Smatram da danas svima pokazujemo da jesmo. Sa nama će Evropska unija sigurno biti jača, bez vas će Ukrajina biti usamljena“, istakao je ukrajinski lider u video-poruci.

Blokirani gradovi u Ukrajini

Ukrajinski predsednik dodao je da su svi veći gradovi Ukrajine blokirani.
„Sada su svi veći gradovi naše zemlje blokirani“, rekao je Zelenski.
Zelenski je, u kontekstu tekuće operacije Rusije za denacifikaciju i demilitarizaciju Ukrajine, pozvao svetsku zajednicu da proglasi Rusiju za terorističku zemlju zbog njenih dejstava.
„Pozivamo sve zemlje sveta da odmah i efikasno odreaguju na taktiku agresora i proglase Rusiju za terorističku zemlju. Zahtevamo punu odgovornost terorista pred međunarodnim sudovima“, istakao je Zelenski.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije naglasilo da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Situacija u DNR - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
RUSIJA
Rusija ne veruje da Kijev želi dogovor, Bajden pomešao Ukrajince i Irance
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala