- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Puste želje ili nova realnost: Može li Ukrajina ubrzano u EU

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Ukrajine i Evropske unije
Zastave Ukrajine i Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je zahtev za hitno članstvo Ukrajine u EU i zatražio prijem po, kako je rekao, novoj, posebnoj proceduri. Pitanje je, može li Ukrajina ubrzano u EU i da li su aktuelna dešavanja dovoljan razlog za njen prijem?
Sudeći prema izjavi predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da „članstvo bilo koje zemlje u EU zahteva velike transformacione procese koji se ne mogu dogoditi za nekoliko meseci“, to neće ići tako lako, što je nagovestio i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavom da „članstvo u EU koje je Ukrajina zatražila zahteva saglasnost 27 zemalja članica, a među njima trenutno postoje različita mišljenja kada je reč o proširenju“.

Može li se ubrzano u EU

Prema rečima dr Milana Igrutinovića iz Instituta za evropske studije, ne postoji nikakva nova, posebna procedura za prijem novih članica u Evropsku uniju.
„Poslednje što imamo je takozvana nova metodologija koja se primenjuje na zemlje sa Zapadnog Balkana, odnosno procedura po kojoj i Srbija pristupa. Do sada ni jednoj drugoj zemlji van Zapadnog Balkana nije formalno bilo obećano članstvo, pa ni Ukrajini, Gruziji ili ostalim zemljama Istočnog partnerstva“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Ipak, kako dodaje, ovo je trenutak u kome Ukrajina nastoji da se brže poveže sa Zapadom, dok je politički trenutak među zemljama Evropske unije takav da postoji određena vrsta pozitivne odgovornosti.
„U tom smislu je moguće da se vrlo brzo, možda već za nekoliko dana donese odluka da se Ukrajina stavi na tu trasu perspektivnog članstva u Evropskoj uniji, možda čak i da se ubrza status njene kandidature, ali mislim da bi onda moralo jako kreativno da se tumači koje sve ona obaveze u tom smislu mora da ispuni jer ne verujem da je to moguće izvesti na bilo kakav brz način“, naglašava Igrutinović.

Dobra volja ne košta ništa

Kako kaže, zemlje-članice EU se mogu saglasiti da Ukrajinu principijelno pozovu u članstvo i da otvore neke pregovore, ali forme pregovora, određene forme usklađivanja administrativnog aparata, zakonodavstvo i sve ono što mi prolazimo na ovim prostorima u poslednjih petnaestak godina (u pregovorima poslednjih osam godina) bi svakako morale važiti i za Ukrajinu.
„To dakle nije ni malo brz proces, a Ukrajina je velika zemlja, da ne govorimo o ovom aktuelnom problemu. U tom smislu bi eventualni poziv u članstvo bio čin dobre volje od strane Evropske unije u ovom trenutku, ali iako se nešto tu možda i može ubrzati, to nije proces koji može brzo da se završi niti možemo govoriti o tome da Ukrajina može postati članica EU narednih meseci, pa ni narednih nekoliko godina“, naglašava Igrutinović.
On je mišljenja da je ovo trenutak za Kijev da politički iskoristi trenutnu javnu, a donekle i finansijsku podršku koju dobija od Evropske unije, ali ono što bi dobila je čin dobre volje koji EU ne košta ništa. Nešto je, dodaje, može koštati u novcu, ali to za nju nije toliko ni opterećujuće u ovim trenucima.
„Međutim, poenta je što se taj čin, da je bilo nešto više dobre volje prema Ukrajini, mogao desiti i pre tri, pet ili deset godina, kada bi neke stvari možda bile jasnije i u Kijevu i u Moskvi. Tako da je ovaj potez Zelenskog sada, na neki način, i zadocneli čin koji u kontekstu ovoga što se dešava treba tumačiti kao jednu vrstu ohrabrivanja lokalnog stanovništva i pokazivanja da postoji jedna vrsta zajedništva sa Zapadom. Ali to zajedništvo nije toliko delatno u neposrednim okolnostima u kojima se Ukrajina nalazi, iako na neki srednji ili dugi rok može značiti“, primećuje Igrutinović.
Činjenica je, zaključuje sagovornik Sputnjika da neće biti skraćivanja procedura za prijem u članstvo EU, osim možda nekih strogo formalnih i onih koje ne zahtevaju veliku transformaciju:
„Neki prvi koraci Evropske unije u tom pravcu nju zapravo ne koštaju mnogo, jer da je bilo više dobre volje to je trebalo davno uraditi, pa pustiti Ukrajinu da pregovara i čini reforme koje se očekuju, na kraju krajeva, i od nas u Srbiji, Crnoj Gori i ostalim zemljama Zapadnog Balkana.“
Ranije je Zelenski izjavio da Ukrajina ima pravo da bude članica EU.
„Obraćamo se Evropskoj uniji u vezi hitnog članstva Ukrajine po novoj, posebnoj proceduri. Zahvalni smo partnerima što su uz nas, ali naš cilj je da budemo zajedno sa svim Evropljanima i, što je najvažnije, da budemo ravnopravni“, rekao je Zelenski u obraćanju na Telegramu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala