- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Počela prijava za pomoć pri kupovini stana i kuće po osnovu rođenja deteta

CC0 / Pixabay / Ključ u bravi
Ključ u bravi - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
Pratite nas
Svi zainteresovani od danas mogu da podnesu zahteve za subvencije za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta, rekla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.
Ona je podsetila da je na sednici Vlade Srbije usvojena je Uredba o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta, kao i Odluka o iznosu novčanih sredstva za ove namene u 2022. godini, saopštili su iz Gradske uprave Beograd.
Stanisavljevićeva je navela da je Uredbom propisano da pravo na navedena novčana sredstva može ostvariti majka za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, a izuzetno, u slučaju smrti majke deteta, pravo može ostvariti i otac deteta pod uslovom da prvi put stiče u svojinu kuću ili stan na teritoriji Srbije.
„Zahtevi za ostvarivanje ovog prava sa pratećom dokumentacijom propisanom uredbom, podnose se preko nadležnog organa jedinice lokalne samouprave u roku od godinu dana od dana rođenja deteta“, precizirala je sekretarka.
Za teritoriju Beograda zahtevi se podnose u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, u Ulici 27. marta 43-45, svakog radnog dana od 7.30 do 15.30 časova.
Sve potrebne informacije u vezi sa uslovima za dobijanje ove subvencije, potrebnom dokumentacijom i obrascima za preuzimanje nalaze na sajtu Grada Beograda, navedeno je u saopštenju.
Podatke koji se nalaze u dostupnim službenim evidencijama, organi jedinice lokalne samouprave pribavljaju po službenoj dužnost, a ostale dokaze prilažu stranke uz zahtev, prenosi Tanjug.
Po prijemu zahteva, jedinica lokalne samouprave zahteve za ostvarivanje prava sa potrebnom dokumentacijom dostavlja nadležnoj komisiji koja donosi rešenje o dodeli novčanih sredstava za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta.
Vlada za svaku budžetsku godinu donosi posebnu odluku kojom utvrđuje iznos novčanih sredstava za ove subvencije, a Odlukom za 2022. godinu maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti za ove namene je 20.000 evra.
Majka i dete - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
EKONOMIJA
Mali: Majkama do 20.000 evra za kupovinu stana ili kuće
Ključ u bravi - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
DRUŠTVO
Mladi roditelji dobijaju po 20.000 evra za stan - šansa za njih i Srbiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala