- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Ne daj Bože da sukob u Ukrajini preraste u planetarni

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko strahuje da bi ozbiljan evropski sukob mogao da preraste u planetarni.
„Ne daj Bože da se ne razvije u planetarni. On čak nije počeo ni 2014. Tada je prvi put ušao u oštru oružanu fazu. Ali šta je tome prethodilo?“, rekao je Lukašenko na sastanku sa članovima Saveta bezbednosti Belorusije.
Lukašenko smatra da je potpuno ignorisanje sistema bezbednosti od strane Zapada dovelo do eskalacije tenzija u regionu.
„Apsolutno ignorisanje sistema bezbednosti od strane Zapada, nivelisanje sistema obuzdavanja i ravnoteže, teško postignuto nakon raspada Sovjetskog Saveza. Degradacija i obezvređivanje međunarodnih dogovora i sporazuma doveli su do eskalacije vojno-političke situacije u našem regionu“, objasnio je Lukašenko.
Beloruski lider dodao je da su uzroci sukoba u Ukrajini bili brza ukrajinizacija od strane radikalnih elemenata u svetlu uništavanja ruske kulture, jezika, istorijskog sećanja, uključujući i na teritorijama na kojima žive etnički Rusi.
„Tragični rezultat svega ovoga vidimo danas u Ukrajini. Da li je to želela da vidi većina ukrajinskog stanovništva? Ne. Ali Majdan je odradio svoj posao“, ocenio je predsednik.
Međutim, predsednik je dodao da smatra da rezultati pregovora Rusije i Ukrajine u Belorusiji ulivaju oprezan optimizam.

Belorusija ne učestvuje u vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini

Lukašenko je ponovio da Minsk ne planira da učestvuje u specijalnoj operaciji Rusije u Ukrajini.
Prema njegovim rečima, beloruska vojska nije učestvovala i ne učestvuje u sukobima i to može svima da dokaže.
„Štaviše, rusko rukovodstvo nikada nije pokrenulo ovo pitanje sa nama – o našem učešću u oružanom sukobu. I dalje ne nameravamo da učestvujemo u ovoj specijalnoj operaciji u Ukrajini. Nema takve potrebe. Državnu granicu od Bresta do Mozira pokrivamo sopstvenim snagama da bismo sprečili prodor u zemlju radikala i oružja“, zaključio je Lukašenko.
On je istakao da su u Belorusiji svi sistemi PVO dovedeni u borbenu gotovost kako bi se sprečili napadi iza leđa ruskih snaga.
„Ministar odbrane me je izvestio o gotovosti za pokrivanje zapadne granice sa još pet bataljona“, precizirao je Lukašenko.
Prema njegovim rečima, Belorusija ne može ni da postupi drugačije.
„Stalno čekamo provokacije zapadnih partnera. Bilo u politici, u ekonomiji, bilo u vojnoj sferi“, konastatovao je Lukašenko.

Pokušaj prevrata po ukrajinskom scenariju

Lukašenko je istakao da je pokušaj državnog prevrata u Belorusiji pravljen po ukrajinskom scenariju.
„Pokušaj državnog prevrata kod nas rađen je po ukrajinskom scenariju uz aktivno učešće ukrajinskih nacionalista i centara za sajber ratovanje koji se nalaze u Ukrajini“, objasnio je on.
Prema njegovim rečima, „u Volinskoj oblasti, u blizini beloruskih granica, napravljene su baze i kampovi za obuku uz znanje nadležnih ukrajinskih vlasti kako bi se ‘dobrovoljci’ obučavali za učešće u beloruskim događajima“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije naglasilo da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Situacija u DNR - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
RUSIJA
Rusija ne veruje da Kijev želi dogovor, Bajden pomešao Ukrajince i Irance
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala