- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Ruske trupe ne gađaju stambena naselja Ukrajine

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaRaketni lanser 9P140 "Uragan"
Raketni lanser 9P140 Uragan  - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
Pratite nas
Ruske trupe ne vrše napade na infrastrukturu i stambene oblasti u Ukrajini, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
„Tokom specijalne operacije ruske trupe ne izvode nikakve udare na civilnu infrastrukturu i na stambeni kompleks. To ne dolazi u obzir. Radi se samo o demilitarizaciji Ukrajine i vojnim objektima. Ne smemo zaboraviti da je u velikom broju slučajeva upravo reč o paljbi nacionalističkih grupa koje koriste žive objekte kao štit“, rekao je Peskov.
Portparol Kremlja smatra da Vladimir Zelenski kao predsednik može da položi oružje i tada neće biti žrtava.
Odgovarajući na pitanje novinara da li Zelenski pripada onim snagama koje treba denacifikovati, Peskov je napomenuo da „to nije vojni objekat“.
„Ali predsednik može da da komandu da se položi oružje i onda neće biti nikakvih žrtava“, zaključio je Peskov.
On je dodao da Rusija nastavlja da smatra Vladimira Zelenskog za legitimnog predsednika Ukrajine.
Govoreći o rusko-ukrajinskim pregovorima, Peskov je rekao da je pomoćnik predsednika i šef ruske delegacije na pregovorima Vladimir Medinski podneo izveštaj predsedniku Vladimiru Putinu.
Prema rečima portparola, u Kremlju će analizirati rezultate prvih pregovora ruske i ukrajinske delegacije, a zatim će dati neke ocene.
„Treba ih analizirati, a onda razmisliti o perspektivama“, konstatovao je Peskov.
U ponedeljak je održana prva runda pregovora između delegacija Rusije i Ukrajine na teritoriji Belorusije. Rusku delegaciju predvodio je pomoćnik ruskog predsednika Vladimir Medinski. Ranije je kabinet predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog saopštio da je „ključno pitanje pregovora momentalni prekid vatre i povlačenje trupa sa teritorije Ukrajine“. Sam Zelenski je posle sastanka rekao da za sada nema rezultata koji je potreban Ukrajini.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije naglasilo da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Situacija u DNR - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
RUSIJA
Rusija ne veruje da Kijev želi dogovor, Bajden pomešao Ukrajince i Irance
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala