Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Gradski prevoz Beograda na rekama: Poznato kuda će ići linije i gde će biti stajališta

© Sputnik / Lola ĐorđevićZalazak sunca u Beogradu
Zalazak sunca u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
Pratite nas
Beograd bi trebalo da dobije gradski prevoz na rekama, a na tender za taj vid prevoza javila se jedna firma. Poznato je i kuda će ići prve dve linije, kao i mesta gde će brodovi gradskog prevoza pristajati.
Na konkurs grada Beograda za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva za linijski prevoz rekom javila se firma „Beoreka“ d.o.o. iz Beograda, osnovana sredinom prošle godine.
U Gradskom sekretarijatu za saobraćaj navode da je tenderska procedura još u toku i da komisija još nije odlučila o dodeli ugovora.
Putnike bi, po ovom projektu, Savom i Dunavom prevozilo 11 brodova. Polazili bi na 20 minuta i mogli bi da prevoze sedamdesetak ljudi. U prvoj fazi, crvena linija jedan išla bi od Bloka 70 preko Ada Ciganlije, pored Tržnog centra „Galerija“ i ispod Brankovog mosta, a linija dva od Zemunskog keja do SPC „Milan Gale Muškatirović“.
Privatni partner je u obavezi da za 18 meseci od trenutka kada grad obezbedi lokaciju, sagradi marinu i depo za servisiranje brodova.
U planu je da prevoz rekama obuhvati sve gradske opštine na rekama, od Obrenovca do Grocke i Zemuna. Pristaništa će se nalaziti u blizini autobuskih i tramvajskih stanica.
Prednosti su brojne, smanjiće se gužva i zagađene, a brže će se i stizati, ako budu kupljeni brzi brodovi.
„Mi smo hteli da vidimo iskustva drugih, pa da vidimo kako bi to moglo da se prilagodi nama i našem podsistemu. Svaka reka i svaki plovni put je za sebe i nemoguće je potpuno iskoristiti iskustva drugih u našem slučaju“, kaže prof. dr Radislav Maraš sa Saobraćajnog fakulteta.
Trebalo bi da ugovor između Grada i kompanije bude potpisan na 30 godina, a prema tenderskoj dokumentaciji vrednost je blizu 400.000.000 evra, piše RTS.
Zalazak sunca nad Savom - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
DRUŠTVO
Gradski prevoz se spušta na reke: Kada će Beograđani na posao putovati Dunavom i Savom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala