- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Crni dan za srpski narod u BiH šef Delegacije EU promoviše u praznik

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
Pratite nas
Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler svojom izjavom o takozvanom danu nezavisnosti BiH promoviše 1. mart, crni dan za srpski narod, proglašavajući ga praznikom, a taj tužni datum u BiH priznaju samo on i Bošnjaci, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
Dodik je istakao je da je krajnje vreme da pojedini predstavnici međunarodne zajednice sagledaju stvarno stanje u BiH i uvide ko su ti koji promovišu mir, demokratiju, poštovanje međunarodnog prava, a ko pokušava da nameće rešenja i svoja pravila ponašanja.
Na pitanje da prokomentariše današnju izjavu šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera povodom takozvanog dana nezavisnosti BiH, Dodik je rekao da je očigledno da Satler zaobilazi činjenice i istinu o BiH, kao i da jednostrano posmatra i prošlost i sadašnjost, prenosi RTRS.
„Satler se otvoreno stavlja u ulogu vrhovnog sudije i suverenog ocenjivača, što predstavlja sumrak javno izgovorene reči. Ostrašćeno promovisanje politike koja je potpuno van realnog stanja stvari veoma je pogrešno, ali i opasno“, istakao je Dodik.
Srpski član Predsedništva BiH naglasio je da Satler današnjom izjavom promoviše 1. mart, crni dan za srpski narod, proglašavajući ga praznikom.
„Ono što je posebno tragično i nelogično za nekoga ko se, bar na rečima, zalaže za poštovanje međunarodnog prava, demokratiju i evropske vrednosti, jeste da ubistvo nevinog čoveka u Sarajevu koje je bilo uvod u krvavi rat naziva praznikom. Na taj način ispada da Satler podržava taj čin militarizacije BiH koji se pretvorio u žestoki građanski rat“, ukazao je Dodik.
On je poručio da je Republika Srpska odlučna u očuvanju mira i stabilnosti, kao i da je dijalog i pregovarački sto njeno jedino sredstvo borbe da se dođe do rešenja i konsenzusa o svim spornim pitanjima na dobrobit dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH.
Zastava Bosne i Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
REGION
Srpske diplomate odbile instrukcije Turkovićeve o 1. martu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala