- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Da li može da se živi od pola hektara maline?

CC0 / Pixabay / Maline
Maline - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
Pratite nas
Rejonizacija Srbije i odgovarajuće smešteno voćarstvo i vinogradarstvo je razvojna šansa Srbije, uz udruživanje, transfer znanja i novih tehnologija, ali i ozbiljna državna ulaganja, poručio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić na otvaranju 16. Međunarodnog kongresa voćara i vinogradara u Vrdniku.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
„Mali i usitnjen posed, prilagođen tamo gde je moguće voćarstvu i vinogradarstvu, može i mora da bude daleko produktivniji. Od samo pola hektara određene sorte maline jedna četvoročlana porodica može solidno da živi”, rekao je Krkobabić, prenosi Tanjug.
Kongres u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Naučnog voćarskog društva Srbije održava se u Vrdniku i predstavlja najznačajniji naučni skup u oblasti voćarstva i vinogradarstva u Srbiji. Organizuje se svake četvrte godine i okuplja eminentne svetske stručnjake predmetnih oblasti.
Voćari u Srbiji pokazali su i razvijenu svest o potrebi udruživanja.
Program finansijske pomoći zadrugama i podsticanja udruživanja koji je od 2017. godine sprovodio, po ideji ministra Milana Krkobabića, a u saradnji sa Akademijskim odborom za selo SANU, Kabinet ministra za regionalni razvoj a sada Ministarstvo za brigu o selu, dao je u oblasti voćarstva možda svoje najbolje rezultate, navode iz tog ministarstva.
Tako je od ukupno 207 pomognutih zadruga (od 2017. do 2021. godine), čak 69 voćarskih, što čini tačno trećinu. Od četiri složene zadruge koje su dobile sredstva, dve su voćarske i jedna je voćarsko-povrtarska.
Program finansijskih podsticaja za zadruge Ministarstvo za brigu o selu nastaviće i tokom 2022. godine, prenela je „Politika“.
Maline  - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
EKONOMIJA
Dobra vest za srpske voćare: Cena maline ove godine probija rekorde
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala