- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ankara: Održavamo pozitivne odnose i s Moskvom i s Kijevom

© AP Photo / Virginia MayoMinistar odbrane Turske Hulusi Akar
Ministar odbrane Turske Hulusi Akar - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
Pratite nas
Turska će nastaviti svoju principijelnu spoljnu politiku i održavati isključivo pozitivne odnose i sa Ukrajinom i sa Rusijom, rekao je ministar odbrane Hulusi Akar.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
„Sa tugom i zabrinutošću pratimo razvoj događaja. Tužni smo zbog gubitka života. Održavamo izuzetno pozitivne odnose s Ukrajinom i Rusijom. Naš predsednik je jasno definisao naš odnos. Trenutno pomno pratimo dešavanja. Turska, čija je prošlost puna slave i časti, nastavlja da vodi svoju spoljnu politiku principijelno“, rekao je Akar, a prenosi televizijski kanal Haber.
Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane Turske smatra da je korisno pridržavati se odredbi Konvencije iz Montrea i nastaviće da se pridržava njenih okvira.
Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao je u ponedeljak da je Turska upozorila sve priobalne i kontinentalne zemlje da neće propuštati ratne brodove kroz svoje moreuze.
„Dugi niz godina status Konvencije iz Montrea se održava veoma uspešno, a njeno propadanje, odnosno narušavanje statusa kvo, sigurno neće biti od koristi. Smatramo da je potrebno očuvati 'Montre' i nastavljamo da radimo u tom okviru. Verujemo da je koriso da se sve strane pridržavaju pravila koja proizilaze iz konvencije. Želimo da ovi problemi budu rešeni mirnim metodama i diplomatskim putem što je pre moguće i da u regionu zavlada mir“, rekao je Akar.
Konvencija iz Montrea usvojena je 1936. godine. Ona podrazumeva slobodu prolaska kroz moreuz za trgovačke brodove i u mirnodopsko i u ratno vreme, ali u različitim režimima.
Istovremeno, dokument ograničava boravak ratnih brodova necrnomorskih država u Crnom moru na period od tri nedelje. U vanrednim situacijama Turska ima pravo da zabrani ili ograniči prolazak vojske kroz Bosfor i Dardanele.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala