- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika proteruje ruskog diplomatu iz UN, Zaharova: Korak u pravcu eskalacije

© Foto : PixabayUjedinjene nacije
Ujedinjene nacije  - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
Pratite nas
Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik izjavio je da SAD proteruju ruskog službenika Sekretarijata UN.

„Mogu da potvrdim da je stalno predstavništvo SAD pri UN juče obavestilo Sekretarijat o svojoj odluci po pitanju službenika sekretarijata“, rekao je Dižarik.

On je precizirao da diplomata koji se proteruje ne spada među 12 ruskih diplomata stalnog predstavništva Rusije koji su proglašeni za persone non grata 28. februara.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova prokomentarisala je proterivanje 12 ruskih diplomata iz Stalne misije Ruske Federacije pri UN, istakavši da „podli američki postupci nikome nisu novost“. Prema njenim rečima, Moskva smatra da je proterivanje ruskih diplomata korak u pravcu eskalacije
„Iznova i iznova gubeći na diplomatskom polju, Vašington pokušava da se revanšira, zloupotrebljavajući položaj zemlje na čijoj se teritoriji nalazi sedište UN voljom sudbine“, navodi se u saopštenju Zaharove.
Prema njenim rečima, administracija Džoa Bajdena nastavlja da vodi politiku koja je „usmerena ne samo na potpuno urušavanje temelja međudržavnih veza, nego i na potkopavanje centralne uloge UN u pokušaju da nametnu zloglasni 'svetski poredak zasnovan na pravilima' koje diktiraju SAD i njihovi sateliti“.
„Proterivanje 12 diplomata iz stalne misije Rusije u Njujorku smatramo namernom i ciničnom eskalacijom u rusko-američkim odnosima koju je isprovocirao Vašington, čime se krše obaveze SAD u okviru odgovarajućeg sporazuma sa zemljom domaćinom“, navela je portparolka.
Zaharova ističe da je smisao ovoga što se dešava i momenat koji je izabran za ovu isključivo neprijateljsku akciju očigledan – da se poveća pritisak, pojačaju ucene i zastrašivanje s ciljem slabljenja pozicije Rusije kako bi se u potpunosti lišila mogućnosti da rade na platformi UN.
Podsetimo, SAD su dan ranije objavile 12 ruskih diplomata u Ujedinjenim nacijama personama non grata.
Sednica SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
RUSIJA
Amerika proteruje 12 ruskih diplomata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala