- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vlada Republike Srpske preuzima Sberbanku

Sberbanka - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Pratite nas
Vlada Republike Srpske preuzeće Sberbanku u Republici Srpskoj i uložiće 15 miliona konvertibilnih maraka osnovnog kapitala, izjavila je ministarka finansija RS Zora Vidović.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
Ona je navela da će banka nastaviti da radi pod novim imenom, preneo je RTRS.
"Vlada Srpske će preuzeti i zaštititi banku. Osnivamo novu banku pod novim imenom i nastavlja se rad. Sve je u skladu sa zakonskim procedurama", kazala je Vidovićeva.
Ona je naglasila da finansijski sistem ostaje potpuno stabilan.
Predsednik Vlade RS Radovan Višković rekao je da će novo ime banke biti objavljeno u naredna 24 časa.
"Svaka marka, sva sredstva biće zaštićeni, izvršavaće sve svoje obaveze kao i do sada. Imali smo brzu reakciju Agencije za bankarstvo Srpske", istakao je Višković.
Direktor Sberbanke u Banjaluci Aleksandar Kesić rekao je da ova banka u RS postoji više od 20 godina i nikada nije imala problema.
"Imamo trenutno dva problema jedan jeste vlasničke akcije Sberbanke, a drugi problem je uopštena panika građana, koju mi svakako razumemo. Građani treba da znaju da mi nemamo nikakvih problema kada je u pitanju isplata, svaka marka građana biće isplaćena i zaštićena", istakao je Kesić.
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Vlada RS sada vlasnik Sberbanke, što govori da je to garancija samim klijentima za ozbiljnost u okviru koje niko neće ostati bez novca.
Dodik je kazao da je ponosan što institucije Srpske u ovom smislu reaguju da ne dođe do likvidacije Sberbanke, te da se sačuvaju depoziti i više stotina radnih mesta.
"Cilj je da ova banka ne doživi krah jer je važna za naš bankarski sistem", naveo je Dodik.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala