- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska avijacija drži pod kontrolom vazdušni prostor Ukrajine

© Sputnik / Nina Padalko / Uđi u bazu fotografijaLovac MiG-31
Lovac MiG-31 - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Pratite nas
Ruska vojna avijacija osvojila je vazdušnu prevlast nad celom teritorijom Ukrajine, izjavio je u portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.
Prema njegovim rečima, Vazdušno-kosmičke snage Rusije su u protekla 24 časa uništile osam borbenih vozila „Buk M-1“, kontrolne stanice PVO sistema S-300 i „Buk M-1“, tri radio-tehničke pozicije sa stanicama P-14 i četiri borbena aviona na zemlji i jedan u vazduhu.
Ruska vojska je u potpunosti preuzela kontrolu nad područjem oko nuklearke Zaporožje, dodao je Konašenkov.
„Oružane snage Ruske Federacije preuzele su kontrolu nad gradovima Berdjansk i Energodar. Ruski vojnici u potpunosti čuvaju i kontrolišu područje oko nuklearne stanice Zaporožje“, precizirao je on.
Prema njegovim rečima, radnici nuklearne elektrane nastavljaju sa radom na održavanju objekata i kontroli radioaktivne situacije u normalnom režimu. Radioaktivnost je normalna, naglasio je on.
Grupe trupa DNR i LNR uspešno razvijaju ofanzivu uz podršku ruskih oružanih snaga, snage DNR napredovale su još 19 kilometara, uspostavljena je kontrola nad naseljima Hvorostjanka, Suhanovka, Artjom, Novi Ajdar, dok je blokiran regionski centar Volnovaha.

Apel Kijevljanima

Ministarstvo odbrane Rusije takođe je uputilo apel stanovnicima Kijeva.
„Svi civili u gradu mogu slobodno da napuste glavni grad Ukrajine auto-putem Kijev-Vasiljkov. Taj pravac je otvoren i bezbedan“.
Kako je naveo, naoružane bande pljačkaša i nacionalista sa oružjem u rukama divljaju Kijevom, što je rezultat zločinačke odluke ukrajinskih vlasti da nekontrolisano dele oružje stanovništvu.
„Želim još jednom da istaknem da Oružane snage Ruske Federacije izvode napade samo po vojnim ciljevima. Civilnom stanovništvu ništa ne preti“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala