- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Profesor Milinović: Ukrajinci posegli za strašnim oružjem koje je – zabranjeno

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski vojnici pucaju iz haubice D-20 kalibra 152mm
Ukrajinski vojnici pucaju iz haubice D-20 kalibra 152mm - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Pratite nas
Ukrajinska vojska kod Kijeva, u blizini aerodroma Gostomelj, masovno upotrebljava municiju punjenu fosforom, koja je zabranjena, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Reč je o strašnom oružju od koga spasa nema, ako se i spasete od udara, ne možete od plamena, kaže za Sputnjik stručnjak za rakete, profesor Mašinskog fakulteta, Momčilo Milinović.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
U ruskom Ministarstvu odbrane su istakli da ukrajinske snage upotrebljavaju granate kalibra 122mm za haubice D-30 i rakete sovjetske proizvodnje za sisteme BM-21 "Grad", uprkos činjenici da je ova municija zabranjena trećim protokolom Konvencije Ujedinjenih nacija o nehumanom oružju iz 1980. godine.

Ukrajinci koriste zabranjeno naoružanje

Momčilo Milinović za Sputnjik objašnjava da se ovo oružje, iako je zabranjeno i dalje proizvodi, kao i nova municija sa hiperbaričnim punjenjem.
„To su zapravo bacači plamena pomoću artiljerije, višecevni bacači raketa koji imaju termobaričko punjenje, koje je ili više zapaljivo ili više eksplozivno, u zavisnosti od toga kako se podesi, ali ovo sa fosforom je jako zapaljivo, kaže Milinović.
On ovo oružje naziva tragičnim i dodaje da se prilikom udara stvara plamena lopta. Ako se posle ispaljivanja neko spasi od udara, male su šanse da se spasi od plamena.
© Sputnik / Sergey Orlov / Uđi u bazu fotografijaMilinović kaže da Rusi imaju hiperbaričnu glavu čak i na velikom Iskanderu koji leti 600 kilometara
Iskander-M  - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Milinović kaže da Rusi imaju hiperbaričnu glavu čak i na velikom Iskanderu koji leti 600 kilometara
„Pravi se lopta, oblak plamena, a zatim izaziva stravičnu detonaciju, pritom izaziva i imploziju. Postoji i ručni bacač koga vojnik nosi na ramenu, to je razorna zapaljiva municija koja se zove mali šmelj. To je strašno, treba da vidite kako izgleda autobus ili bunker kad je pogođen takvom raketom isisa sav vazduh, da bi sagorevanje bilo trenutno, tako da se ljudi podave, jer nemaju kiseonika. A nakon toga ide eksplozija i raznese sve u paramparčad. To je zastrašujuće oružje“.
Milinović dodaje da je ručni bacač sa fosfornom municijom napravljen devedesetih godina prošlog veka, deset godina posle zabrane. Zabranu su svi prihvatili, a najviše joj se protivio Izrael.
„Kada iz višecevnog lansera koji pominje Vojska Rusije da se koristi u Ukrajini drmne jedan rafal od 40 raketa u zonu gradskog cilja, kada udari u zonu gde su utvrđenja i zgrade, unutra je masakr. Istovremeno, zgrada ne pada, to je slabo eksplozivno naoružanje koje nije u stanju da sruši zgradu, ali je u stanju da sve unutra pobije“, kaže Milinović.

Prozor čitav, unutra niko živ

Naš sagovornik ističe da oružje koje je zabranjeno i dalje, kako kaže, prave svi, jer naoružanje sa termobaričkim punjenjem niko ne može da spreči, a efekti su sigurni. Najveći je, ističe, problem u tome što se ove rakete sada stavljaju na visoko precizno oružje koje gađa otvor objekta.
CC0 / / Američki marinci, po rečima našeg sagovornika, koriste ručno izdanje ovog naoružanja
Američki marinci - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Američki marinci, po rečima našeg sagovornika, koriste ručno izdanje ovog naoružanja
„Kada nekoga pogodite kroz prozor sa hiperbaričnim punjenjem, na 8 kilometara udaljenosti, znate da unutra niko nije ostao živ. Čak prozor može da ostane čitav, ali unutra niko nije živ. To su strašne stvari. Rusi imaju hiperbaričnu glavu čak i na velikom Iskanderu koji leti 600 kilometara, za razaranje komandnih mesta. Amerikanci imaju odavno takvo oružje, ali su ga dodelili marincima za invazione operacije, oni to vuku sa sobom po brodovima, izađu napolje i lansiraju. Snabdeli su tim oružjem mornaričku pešadiju, a Rusi kopnenu vojsku. U Izraelu maltene svako može da ga kupi, da puca na Palestince“, kaže Milinović.
Među svim zapaljivim materijama koje se koriste u zapaljivoj municiji, beli fosfor zauzima posebno mesto zbog jedinstvenih hemijskih svojstava, prvenstveno zbog temperature sagorevanja koja dostiže od 800 do 1000 stepeni Celzijusa.
Drugi važan faktor je sposobnost supstance da se spontano zapali pri interakciji sa kiseonikom u vazduhu. Kada sagoreva, beli fosfor ispušta gust otrovni dim, koji takođe uzrokuje opekotine unutrašnjih disajnih puteva i trovanje.
„Ne treba zaboraviti da je ovo naoružanje Ukrajina izvozila u Izrael“, zaključuje Milinović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala