- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja na specijalnoj sednici UN: Moskva ne planira da okupira Ukrajinu

© AP Photo / John MinchilloVasilij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije pri UN na hitnoj, specijalnoj sednici Generalne skupštine UN o situaciji u Ukrajini.
Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije pri UN na hitnoj, specijalnoj sednici Generalne skupštine UN o situaciji u Ukrajini. - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Pratite nas
Moskva ne planira da okupira Ukrajinu, a ruske snage ne predstavljaju nikakvu pretnju ukrajinskim civilima ili civilnoj infrastrukturi, rekao je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na hitnoj, specijalnoj sednici Generalne skupštine UN o situaciji u Ukrajini.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
Kako je naveo u obraćanju Generalnoj skupštini, ruska vojska i snage milicije Donbasa počele su u četvrtak vojnu operaciju u Ukrajini nakon višemesečne eskalacije i nedelja artiljerijskih, minobacačkih i snajperskih napada ukrajinskih snaga u zoni sukoba u Donbasu.
„SAD i njihovi saveznici su odgovorili tako što su Rusiji uveli nove sankcije i obećali da će Kijevu poslati više od milijardu dolara u oružju“, istakao je Nebenzja.
Okupacija Ukrajine nije deo naših planova. poručio je stalni predstavnik Rusije pri UN.
„Svrha ove specijalne operacije je zaštita ljudi koji su osam godina bili izloženi zlostavljanju i genocidu od strane kijevskog režima. Za to je neophodna demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, rekao je Nebenzja.
„Takođe ćemo nastojati da privedemo pravdi one koji su počinili brojne i krvave zločine nad civilima, uključujući građane Ruske Federacije“, rekao je izaslanik.
Prema Nebenzjinim rečima, ruska vojna operacija uključivala je korišćenje prava Moskve na samoodbranu „od režima koji je nastojao da vrati pristup nuklearnom oružju“ – što se odnosi na izjave ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 19. februara, u kojoj je on pretio da će revidirati nenuklearni status Kijeva.

„Želim da istaknem sledeće: koren trenutne krize leži u akcijama same Ukrajine. Ona je dugi niz godina sabotirala i kršila svoje obaveze prema paketu mera iz Minska“, rekao je Nebenzja, misleći na Minske sporazume iz 2015. godine.

„Nedavno je postojala nada da će Kijev preispitati i poštovati ono što je potpisao 2015. Za to je, pre svega, bio neophodan direktan dijalog kako je navedeno u dokumentu između Donjecka i Luganska. Međutim, najnovija potvrda višeg rukovodstva zemlje bila je da Ukrajina nije voljna da se uključi u ovaj dijalog, da nije voljna da preduzme korake da Donbasu dodeli poseban status kao što je navedeno u sporazumima iz Minska, a to su aktivno podržali zapadni pokrovitelji Kijeva. To nas je definitivno uverilo u to da više nemamo pravo da dozvolimo da stanovnici Donbasa dalje pate“, rekao je Nebenzja.
On je naglasio da su nedavne ukrajinske provokacije u Donbasu, uključujući artiljerijske minobacačke i snajperske napade, podstakle DNR i LNR da apeluju na rusku podršku, što je podstaklo Moskvu da reaguje.
Ruski ambasador je takođe prokomentarisao ulogu Vašingtona i NATO-a u eskalaciji ukrajinskog sukoba, rekavši:
Raspoređivanje infrastrukture NATO-a u [Ukrajini] primoralo bi nas da preduzmemo takve mere odmazde koje bi Rusiju i NATO dovele na ivicu sukoba.“
Podsetimo, Savet bezbednosti UN usvojio je proceduralnu rezoluciju kojom se poziva na hitnu specijalnu sednicu Generalne skupštine o situaciji u Ukrajini.
Rusija je u petak stavila veto na američko-albansku rezoluciju kojom se Rusija poziva da odmah prekine svoju operaciju u Ukrajini.
Američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild obećala je da će ovo pitanje preneti na Generalnu skupštinu UN.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala