Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kon: Daleko smo od toga da najavimo kraj epidemije

© Sputnik / Lola ĐorđevićKovid ambulanta
Kovid ambulanta - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Pratite nas
Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da smo daleko od toga da možemo da se opustimo i najavimo kraj epidemije.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
„Nalazimo se u završnici, a najgore u samoj završnici nečega je da se dogodi neka teška forma bolesti, zato treba apelovati na ljude da poštuju mere“, rekao je Kon.
Kon je ukazao da je vakcinisanost nedovoljna i da Srbija ne može da se poredi sa zemljama koje imaju više od 80 odsto vakcinisanih, pa mogu da razmišljaju o potpunom ukidanju mera.
Ako se pad pozitivnih nastavi, može se pretpostaviti da će u drugoj polovini marta broj obolelih biti trocifren, kazao je Kon za RTS.
„U toku ove nedelje može se pretpostaviti da će taj broj biti između 2.000 i 2.600 ukoliko se pad nastavi, a ako dođe do većeg broja prosečno, moramo da kažemo da se pad usporava i da je posledica početka škole, prekida raspusta i povratka sa godišnjeg odmora“, naveo je Kon.
Sa omikronom smo u ovom talasu, kako je dodao, videli blažu kliničku sliku, ali su stariji popunili bolnice i smrtnost se zadržala na visokom nivou.
Podsetivši da su mere i dalje na snazi, Kon je rekao da stalno treba opominjati i da je cilj mera da se smanji prenos i ubrza pad.
„Mere se kod nas ukidaju samostalno, to je strašno, ali je realnost, to traži velike analize“, kazao je Kon i naglasio da ne možemo da se osećamo mirno kao oni koji su dosegli 80 odsto obuhvata vakcinacijom.
Kon je dodao i da je najlogičnije da četvrtu dozu vakcine prime najstariji.
Krajem ove nedelje biće dve godine od kako je saopšteno da je i u Srbiji potvrđen prvi slučaj virusa korona. Od 6. marta 2020. godine pozitivan nalaz testa imalo je 1.908.272 građana.
SRBIJA
Lončar: Srbija je apsolutno posvećena procesu unapređenja univerzalne vakcinacije
 Svetska zdravstvena organizacija  - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
SRBIJA
SZO odobrila Srbiji proizvodnju RNK vakcine
Zastava Nemačke ispred zgrade Rajhstaga u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
SRBIJA
Nemačka skinula Srbiju sa liste visokog rizika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala