- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zelenski u Kijevu koristi Alijinu strategiju

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Pratite nas
Iza uvlačenja ruske vojske u gradove gde je ukrajinska borbena tehnika raspoređena u stambenim kvartovima stoji specijalna NATO operacija viđena u ratnom Sarajevu devedesetih godina. Kako pretvarajući Kijev u kasarnu, Zelenski pravi grad talaca, i šta je pozadina?
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
Da je politički Kijev spreman da brutalno žrtvuje sopstveno stanovništvo kao poželjnu kolateralnu štetu u eventualnim uličnim borbama sa ruskom vojskom postalo je jasno kada je Zelenski zatvorio gradove, a vojne jedinice ukrajinske vojske rasporedio po stambenim kvartovima. Uporedna analiza ratnih dešavanja u Kijevu i onih u Sarajevu devedesetih godina pokazuje da je reč o istom modelu.

Civil sa kalašnjikovim

Scenario je isti, a paralele između trenutnih dešavanja u Ukrajini i onih u ratom zahvaćenoj Bosni potpuno opravdane, kaže branilac generala Ratka Mladića, advokat Branko Lukić, a posebno, naglašava, u svetlu činjenice da je u oba slučaja civilima namenjena uloga živog štita.
© AP Photo / Rikard LarmaPijaca Markale u Sarajevu, 28. avgusta 1995.
Pijaca Markale u Sarajevu, 28. avgusta 1995. - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Pijaca Markale u Sarajevu, 28. avgusta 1995.
Komentarišući kako bi u takvim okolnostima izgledao eventualni ulični rat u koji ukrajinska strana pokušava da uvuče Rusiju, te da li bi takvi gradovi izgubili status zaštićene zone, Lukić kaže da se neka oblast može nazvati zaštićenom zonom prema kojoj ne smete da izvodite borbena dejstva, samo ukoliko je ona demilitarizovana, a ključevi grada predati sili koja nadire.

„Zelenski je kao što je to svojevremeno uradio i Alija Izetbegović zatvorio gradove, podelio oružje i od građana zatražio da bacaju molotovljeve koktele na ruske tenkove. Civil sa kalašnjikovim je legitimna meta, ali u slučaju Srbije, Tribunal nije uvažio tu činjenicu regulisanu međunarodnim pravom. Sve što je tamo rečeno padalo je na gluve uši“.

Grad pretvoren u kasarnu

U Sarajevu koje je imalo status zaštićene zone, podseća, bio je prisutan Prvi korpus Vojske BiH sa preko 30 hiljada naoružanih boraca. Iz ovog grada na srpske položaje pokrenuto je 28 ofanziva.

„Mislimanske jedinice su često delovali na vozilima sa montiranim minobacačima tako što bi ispalile granate iz stambenog naselja a zatim menjale lokaciju. Gađajući minobacač koji je po njima osuo vatru, srpska strana je pogađala civilne objekte. Uspostavilo se je to i bila namera muslimanske strane koja je u ovom ratu koristila žene, decu i starce. Uprkos činjenici da obavezu zaštite civila ima ona snaga koja drži grad, Tribunal je tvrdio da nismo smeli da pucamo i da je Sarajevo bilo sigurna zona“.

Drugi korak je parapolicijska formacija

Tragom informacija sa terena da su u Ukrajini u toku vojne obuke civila i njihovo naoružavanje, Lukić podseća da su i muslimani u vreme rata naoružavali civile u Sarajevu. Drugi korak je, kaže, bilo formiranje paralelnih parapolicijskih formacija.
© Sputnik / Sergeй GrыzunovPozicija srpskih snaga nadomak Sarajeva, Jugoslavija
Pozicija srpskih snaga nadomak Sarajeva, Jugoslavija - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Pozicija srpskih snaga nadomak Sarajeva, Jugoslavija

„U Tribunalu se moglo čuti da ove formacije jesu odgovorne za ubistva ali da nisu bile pod kontrolom centralnih vlasti i Alije Izetbegovića. To je apsolutno netačno. Bilo je mnogo primera naoružanih civila ali svi su oni bili komandovani iz jednog centra. Ništa novo nije izmišljeno u Ukrajini. Ukoliko nađe dovoljno ludih Ukrajinaca da rade za američke interese, CIA će reprizirati događaje“.

© Sputnik / Ilья PitalevPosledice granatiranja u Donjecku
Posledice granatiranja u Donjecku - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Posledice granatiranja u Donjecku

Gle čuda, tu je CNN

Činjenica je da se ciljano i namerno civilni stambeni objekti pretvaraju u uporišta ili platforme za dejstvovanje vojnim sredstvima, po mišljenju analitičara Srđe Trifkovića, deo su strategije koja Kijev pretvara u banderističko Sarajevo ili Staljingrad.
© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKijev
Kijev - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Kijev
Ma koliko te paralele delovale nategnuto, kaže, nema sumnje da će druga strana koristiti civile kao žive štitove, čak i poželjnu kolateralnu štetu kako bi se napravila što veći kvazimoralistički šou program u zapadnim medijima o ruskim zlodelima.

„Ukoliko dođe do granatiranja stambenih objekata kao što je to bio slučaj sa jednim soliterom u Kijevu, ne sumnjajte da će se tu nekim čudom zadesiti kamere koje će to zabeležiti na način koji će onda biti vrlo prijemčiv za višekratno ponavljanje na BBS ili CNN“

Blic operacija hirurške prirode

Pretvaranjem Kijeva u grad - živi štit, eventualne ulične borbe izazvale bi neminovne civilne žrtve i istovremeno daleko veće ruske gubitke, iz razloga što je to priroda uličnih borbi gde oklopna vozila postaju krajnje ranjiva. U takvim okolnostima, smatra Trifković, potrebno je upotrebiti sredstva koja ne bi imala karakter grubog prodora kroz branjena uporišta već karakter hibridnog rata i specijalnih operacija.

„Rešenje je blic operacija hirurške prirode od strane specijalnih snaga i od strane visoko preciznih oružja što iziskuje savršeni obaveštajni aparat na terenu koji bi mogao da označi gde i u kom trenutku se nalaze koji donosioci odluka u tamošnjoj strukturi moći“.

Ko je postavljao mine?

Strategija ratovanja uz podršku mas-medija ima svoju metodologiju, pa valja, smatra Lukić, podsetiti da je pred svaku konferenciju koja se u Sarajevu održavala povodom BiH i rata, dolazilo do velikih civilnih žrtava koncentrisanih na jednom mestu.
Kasnije je, napominje, u predmetu Ratko Mladić kao i u predmetu Radovan Karadžić, analiza balističara dokazala da su sve masovne pogibije civila bile posledica postavljenih mina od strane muslimanskih vlasti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala