Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Prelomni trenutak: EU saopštila šta očekuje od Srbije

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaSamit EU u Briselu
Samit EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Pratite nas
Očekujemo da se sve zemlje koje žele bliže odnose sa nama usklade sa našom politikom sankcija, poručeno je iz Evropske komisije.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
U odgovoru na pitanje novinara iz BiH o mišljenju Evropske komisije o pozicijama BiH i Srbije, kao jedinih zemlja Zapadnog Balkana koje nisu podržale EU sankcije protiv Rusije, portparolka Komisje Ana Pisonero podsetila je na jučerašnju izjavu šefa diplomatije EU Žosepa Borelja, koji je poručio da će EU "pratiti pozicije zemalja kandidata kada je reč o usklađivanju sa spoljnom politikom Unije".
Ona je rekla da je sada "prelomni trenutak" u kome su dovedeni u pitanje stabilnost Evrope i međunarodni poredak i mir.
”Naše jedinstvo je naša snaga. EU sa svojim partnerima preduzima snažne mere kao odgovor na ruske akcije i u cilju podrške Ukrajini. Očekuje se da se kandidatske zemlje, kao što je Srbija, usklade sa pozicijama EU o spoljnoj i bezbednosnoj politici", kazala je Pisonero.
Šef diplomatije EU Žosep Borelj je juče nakon usvajanja drugog paketa sankcija protiv Rusije pozvao EU da bude obazriva i prati mogući uticaj Rusije van Ukrajine, konkretno na Zapadnom Balkanu.
"Moramo da budemo obazrivi kada je reč o Zapadnom Balkanu i da obratimo pažnju šta se dešava za pozicijama i usagalšavanjima zemalja Zapadnog Balkna koje su kandidati za članstvo u EU sa našom spoljnom politikom", naveo je Borelj.
Kada je reč o jučerašnjoj odluci EU da zabrani rad ruskih medijskih kuća Raša tudej i Sputnjik u Evropskoj komisiji ocenjuju da se zabrana odnosi samo na teritoriju zemalja članica, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala