- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Hoće li ukrajinska kriza promeniti energetski miks u Evropi | Energija Sputnjika

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaObjekti gasovoda „Jamal-Evropa“ u Poljskoj
Objekti gasovoda „Jamal-Evropa“ u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Pratite nas
U novom izdanju emisije „Energija Sputnjika“ govori se o uticaju krize u Ukrajini na opšte stanje u energetici.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
Ukrajinska kriza se već odrazila na cene energenata – sirove nafte i prirodnog gasa – u Evropi, kao i celom svetu.
Pored poskupljenja nafte i gasa, ključno je pitanje mogu li Evropa i svet, ne samo kratkoročno (još teče ruski gas ka evropskim potrošačima) već i dugoročno, da obezbede ove energente bez snabdevanja iz Rusije. To je, uostalom, i razlog što američki predsednik Džo Bajden nije Rusiji uveo sankcije na energetski sektor.
Ali evropski kupci, pre svega Nemačka, bar deklarativno se pripremaju na budućnost bez ruskog gasa. Deklarativno, jer i sami kažu da bi prvi LNG terminal mogao da primi prvi tanker sa utečnjenim prirodnim gasom tek 2026. godine.
Zasad bar izgleda da ukrajinska kriza još nema uticaja na cene električne energije. Ali, kako je energetsko tržište povezano, može se očekivati da će, pogotovo po pitanju gasa, koji se troši i u gasnim termoelektranama za proizvodnju struje, ukrajinska kriza uticati i na ovo tržište.
Kada je u pitanju struja, Ukrajina je i pre eskalacije sukoba sa Rusijom otpočela (skupa sa Moldavijom) odvajanje od ruskog elektroenergetskog sistema. Planirano je da rade u takozvanom ostrvskom radu, kako bi se ispitale mogućnosti povezivanja sa Evropskom mrežom operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO-E).
Sada, kada čujemo vesti o borbama i za energetske kapacitete u Ukrajini, ne samo nuklearne centrale već i hidroelektrane, pored pitanja o tome kakva je elektroenergetska situacija u ovoj zemlji već i može li se i da li će se eventualna kriza u elektroenergetskom sektoru Ukrajine preseliti i na Evropu.
O novoj energetskoj realnosti zbog zbivanja u Ukrajini u emisiji Energija Sputnjika“ razgovaraju Jelica Putniković i njeni gosti – Željko Marković, lider za sektor energetike i resursa u Dilojtu Srbija i stručnjak za energetiku Miloš Zdravković.
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Energija Sputnjika 28.02.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala