- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Jedini način da se zaustavi „ruski talas“ – Ukrajina hoće da ga izbaci iz tenisa

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaAndrej Rubljov, Karen Hačanov i Danil Medvedev
Andrej Rubljov, Karen Hačanov i Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Pratite nas
Ukrajinska teniska federacija (FTU) apelovala je na predsednika Međunarodne teniske federacije (ITF) Dejvida Hagertija sa zahtevom da odmah isključi ruske i beloruske tenisere i teniserke iz članstva te organizacije.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
Nakon niza oštrih odluka koje su pogodile ruski fudbal, mogao bi da ispašta i tenis.
Na dan kada je Danil Medvedev postao najbolji teniser sveta, čelnici ukrajinske teniske federacije tražili su isključenje ruskih tenisera i teniserki sa ITF turnira, u šta spadaju i sva četiri Grend slema (Australijan open, Rolan Garos, Vimbldon, US open).
ITF je već doneo odluku i zabranio Rusiji i Belorusiji da održavaju takmičenja na svojoj teritoriji, ali Ukrajina želi korak dalje i to u trenucima kada jedan od ruskih tenisera piše istoriju belog sporta.
„Rusija i Belorusija nemaju pravo ne samo da organizuju takmičenja na svojoj teritoriji, već ne bi trebalo da učestvuju ni na ITF timskim i individualnim takmičenjima u inostranstvu“, piše u pismu koji je Sergej Lagur ispred FTU uputio ITF-u.
Zabrana bi se odnosila na sve ruske tenisere i teniserke, a sigurno je da bi najviše pogodila Medvedeva koji je tek dospeo na vrh i za koga bi bio veliki problem ukoliko bi morao da propusti najpre Rolan Garos.
Dominacija koju je teniski svet video od Rusije u 2021. godini gotovo da je nezapamćena, jer teniseri i teniserke ove zemlje nisu dominirali samo individualno, već i timski.
Sabotaža ruskih igrača bila bi velika sportska nepravda kada se pogledaju rezultati tenisera i teniserki pogotovo iz 2021. godine.
Na Olimpijskim igrama dominirali su sa jednim zlatom koje su u miksu dublu doneli Andrej Rubljov i Anastasja Pavljučenkova, i dva srebra koje su osvojili Karen Hačanov, i poraženi finalisti Elena Vesnina i Aslan Karacev.
Rusi su osvojili i ATP kup, a treći put u istoriji došli su i do salatare na Dejvis kupu u sastavu: Danil Medvedev, Andrej Rubljov, Aslan Karacev, Karen Hačanov i Jevgenij Donskoj.
Teniserke su takođe blistale, a trofej sa Bili Džin King kupa do kojeg su došle Anastasja Pavljučenkova, Darja Kasatkina, Veronika Kudermetova, Ekaterina Aleksandrova i Ljudmila Samsonova bio je samo potvrda dominacije.
Rusija trenutno ima četiri tenisera u Top 50 (Danil Medvedev 1, Andrej Rubljov 6, Aslan Karacev 22, Karen Hačanov 25), dok je čak sedam teniserki u Top 100 ( Anastasja Pavljučenkova 14, Veronika Kudermetova 24, Darija Kasatkina 26, Ljudmila Samsonova 32, Ekaterina Aleksandrova 50, Varvara Gračeva 71, Ana Kalinskaja 86).
Ruski teniser Danil Medvedev proslavlja pobedu nad Nemačkom u polufinalu Dejvis kup - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
SPORT
Medvedev nastavio emotivnu priču iz Australije /foto/
Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
SPORT
Rusijo, budi ponosna – Medvedev je i zvanično najbolji na planeti!
Ruska teniserka Ana Kalinska - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
SPORT
Ruskinja bila nadomak pobede, pa predala Amerikanki
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala