- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zelenski: Minsk ne može biti platforma za pregovore sa Rusijom

© REUTERS / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
Pratite nas
Varšava, Budimpešta i Istanbul, ali ne i Minsk, mogli da budu platforma za pregovore sa Rusijom, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski komentarišići izjavu portparola Kremlja Dmitrija Peskova o dolasku ruske delegacije na pregovore u Gomelj.
„Sada kažemo – ne Minsk. Platforme za sastanak mogu da budu drugi gradovi. Naravno, hoćemo mir, želimo da se sastanemo, želimo da se rat završi. Varšava, Bratislava, Budimpešta, Istanbul i Baku je sve što smo predložili ruskoj strani. Da, i bilo koji drugi grad nam odgovara u zemlji sa čije teritorije ne lete rakete. Samo tako pregovori mogu biti pošteni i zaista mogu da okončaju rat“, rekao je Zelenski u obraćanju na svom Telegram kanalu.
Peskov je ranije izjavio da se ruska delegacija već nalazi u Gomelju i očekuje delegaciju Ukrajine. U delegaciji za pregovore sa Ukrajincima su predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane i drugih ruskih resora, uključujući i administraciju predsednika.
Specijalna vojna operacija Rusije sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine počela je 24. februara. U petak je kretanje trupa obustavljeno u očekivanju mogućih pregovora sa Kijevom, ali je zbog odbijanja ukrajinske strane da u njima učestvuje operacija nastavljena u subotu.
Ranije su iz kabineta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog saopštili da bi on mogao da razgovara o neutralnom statusu Ukrajine, uz paket garancija za njenu bezbednost. Istovremeno, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 26. februara izjavio da je Minsk spreman da pruži platformu i obezbedi vođenje pregovora. Zelenski je u subotu uveče rekao da su predsednici Turske i Azerbejdžana, Redžep Tajip Erdogan i Ilham Alijev, takođe predložili da organizuju pregovore.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala