- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapadni mehanizam laži protiv Rusije: Kad bandit pljačka banku, a onda drugom kaže da to nije lepo

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaProgramer za kompjuterom
Programer za kompjuterom - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
Pratite nas
Mehanizam laži i manipulacija koje je Zapad usavršio 90-ih na Balkanu ponovo je stavljen u pogon, ovoga puta protiv Rusije. Samo je sada oslabio i postao neefikasan jer ako ste vi decenijama kršili međunarodno pravo a onda optužite nekog da to radi vi ste neuverljivi. Vi ste bandit, pljačkate banku a onda kažete nekom da nije lepo da pljačka banku.
Zapad je nekad radio perfidno, danas ni to nije u stanju, kaže sociolog dr Slobodan Reljić opisujući medijski rat koji već mesecima besni protiv Rusije zbog događaja u Ukrajini.
„Mi Srbi smo bili primerak na kom je to rađeno na gotovo istovetan, možda čak i gori način. Zapadni mediji su toliko potrošili svoj kredibilitet. To je tipična konstrukcija koja se pravi za nekog ko je naručilac posla. Mediji su ovde sastavni deo hibridnog rata a u tim društvima su vlasništvo onih koji pokreću te ratove“, ističe Reljić u emisiji Svet sa Sputnjikom.

Mehanizam laži

U zapadnom izveštavanju nekad je možda mogao da se traži tračak istine, sada nema ni toga, mi sad ne verujemo nikom ništa, a suština je da ako se dobije medijski rat dobićete i onaj drugi, kaže dr Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo.
Po oceni dopisnika Novosti iz Moskve, politika je kao moda gde se sve ponavlja samo u novoj formi pa tako i zapadni mediji protiv Rusije pokušavaju nešto slično što su radili u vreme SSSR. Međutim, Sovjeti ni tehnički, ni tehnološki ni medijski nisu mogli da im pariraju dok Rusija danas, a posebno od 2014.godine kad je počela da se zahuktava kriza u Ukrajini već imao odlično organizovane tv kanale i medije.
„Tada je Zapad doživeo prvi veliki poraz u medijskom ratu i shvatio je da su ruski mediji podignuti na znatno viši nivo i da su sposobni da budu odlična konkurencija“, konstatuje Vlahović.
Reljić se slaže da su danas promenjeni odnosi snaga i zato, kako kaže, ono što radi Zapad deluje povremeno i komično.
„Na Srbima su izvodili operacije izmišljanja vesti. A sad pokušavaju sa zemljom koja ima RT , ima novac, ima uticaj u svetu da izvedu isto što i sa Srbijom. Ali to je smešno zato što je Amerika izgubila moć a ponaša se kao da se ništa nije desilo. A ponaša se tako sa velikom silom koja stalno napreduje. I zato to izgleda komično. Isti ljudi se time bave, kao što je Kristijan Amanpur na Si-En-Enu, ali oni više nemaju vrednost, prvo jer je to istrošeno, drugo što su se sukobili s nekim ko je ravnopravan“, navodi Reljić uz opasku da je zato toliko visok rejting televizije RT koju sad gledaju kao što su nekad u Jugoslaviji slušali Glas Amerike.

Manipulisanje međunarodnim pravom

Kao primer manipulacija kojima pribegava Zapad Mina Zirojević navodi međunarodno pravo, koje je, podseća, grubo pogaženo bombardovanjem Jugoslavije.
„Zato zapadne zemlje nemaju pravo da se pozivaju na međunarodno pravo. Za njih je Kosovo jedan slučaj, Kipar drugi, Španija s Katalonijom deseti. Lako je kad znate - ako ubijete nekog idete u zatvor, ali ovde ispada da je drukčije ako ubijete nekog ko je crven ili žut, ili ako ga ubijete puškom a ne pištoljem, na drugom a ne na prvom spratu“, slikovito objašnjava Zirojevićeva.
Branko Vlahović ističe da prema određenim zemljama i regionima zapadni mediji koriste dve metode. Prva je da određene stvari potpuno ignorišu, što su radili po pitanju istočne Ukrajine gde su davali isključivo onoliko informacija koliko je to odgovaralo Kijevu. Drugi metod je da satanizuju dojučerašnje miljenike.
„Zapad je na početku pravio kult ličnosti Gorbačova, Jeljcina su proglasili ocem ruske demokratije, a Putina supermenom u vreme kad je imao dobre odnose s Džordžom Bušom Mlađim. Čim su se pokvarili odnosi posle avgusta 2008. i rata u Gruziji okrenuli su ploču. Dakle, služe se perfidnom metodom: kad im ista osoba odgovara onda je hvale, u trenutku kad im se zameri taj isti Putin kog su dizali u nebesa, prikazivali kako pliva, peva, kad su shvatili da želi samostalnu politiku počeli su da ga prikazuju kao čoveka koji želi da ponovo stvori crvenu imperiju“, podseća Vlahović.

Jedino što Zapad razume je sila

Na spisku zapadnih laži je i priča o tome da NATO nikad nije obećao da se neće širiti na istok, iako su, kako ističe Reljić, nedavno objavljeni i dokumenti, i snimci razgovora zapadnih i sovjetskih zvaničnika koji to potvrđuju. Međutim, čak i da je Gorbačov dobio potpis na dokument s tom obavezom to, smatra naš sagovornik, ne bi ništa promenilo.
„Jugoslavija je bila osnivač UN, lider pokreta nesvrstanih i srušena je kao od šale zato što sila Boga ne moli. Oni nemaju nikakvih obzira, potpis za njih ništa ne važi. Čitava zapadna kultura počiva na agresiji - idete po svetu i pljačkate, i oni u tome ne vide nikakav problem. Jedino što Zapad razume je sila, jedina stvar koja to menja to su supersonične rakete“, uveren je Reljić.
Kako kaže, događaji kojima smo svedoci govore o preraspodeli moći u svetu koja je dosad sva bila u Vašingtonu a sad već ima bar tri centra, još i Peking i Moskvu - sistem puca kao led u proleće i uspostavljaju se novi odnosi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala