- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: UN nisu u stanju da osiguraju dolazak ruske delegacije u Ženevu

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
Pratite nas
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Ujedinjene nacije ne mogu da osiguraju dolazak delegacije Rusije na čelu sa ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom na sednicu Saveta za ljudska prava u Ženevi, imajući u vidu da su evropske zemlje zatvorile vazdušni prostor za ruske avione.
„UN nisu u stanju da osiguraju dolazak ruske delegacije na sednicu Komiteta za razoružanje i Saveta za ljudska prava i to je odgovor generalnog sekretara UN“, rekla je ona.
Zemlje ne daju dozvolu za prelet, ali problem je u UN i generalnom sekretaru: oni su dužni da omoguće dolazak delegacije, tim pre u ovako kriznoj situaciji, bilo u sedište UN bilo u Ženevu, istakla je Zaharova.
Zaharova je nazvala besmislicama uslove koji se sada postavljaju pred rusku delegaciju.
„Počinju priče o tome kako smo mi dužni navodno da popunimo neka dokumenta, koje sada smišljaju zemlje EU za letove koji potpadaju pod sankcije. Kakve besmislice“, rekla je ona u emisiji na TV „Rusija 1“.
Sednica Saveta UN za ljudska prava počinje sutra a izlaganje Lavrova bilo je planirano za utorak.

O reakciji G7

Zemlje G7 treba da izračunaju koliku su štetu svetu nanele njihove akcije u poslednjih 25 godina a ne Moskve, rekla je Zaharova komentarišući reakciju G7 povodom operacije ruske vojske u Ukrajini.
Podsetimo, Bela kuća je ranije saopštila da zemlje G7 podržavaju najteže moguće sankcije protiv Rusije.
Ministri spoljnih poslova G7 saopštili su da ne priznaju promene u statusu kvo koje su nastale usled ruske vojne operacije za demilitarizaciju Ukrajine, navedeno je u zajedničkom saopštenju nakon onlajn sastanka. Takođe su saopštili da nastavljaju sa isporukama odbrambenog naoružanja Kijevu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala