- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šolc: Rusija će uskoro osetiti cenu za dejstva u Ukrajini

© REUTERS / MICHELE TANTUSSINemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
Pratite nas
Rusko rukovodstvo uskoro će osetiti koliku će cenu platiti za svoja dejstva u Ukrajini, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc na hitnoj sednici Bundestaga posvećenoj dešavanjima u Ukrajini.
„Putin neće promeniti politiku preko noći“, rekao je on.
Ipak, Šolc tvrdi da će „rusko rukovodstvo vrlo brzo osetiti visoku cenu koju treba platiti“. Kancelar je podsetio da je Zapad ranije usvojio oštar paket sankcija koji uključuje isključenje pojedinih banaka iz međubankarskog sistema za prenos informacija i plaćanja SVIFT.
Šolc je dodao da se dugoročna bezbednost u Evropi ne može graditi protiv Rusije, ali je Rusija ovu bezbednost ugrozila.
„Ovo će imati posledice po bezbednost u Evropi. Da, dugoročna bezbednost u Evropi je nemoguća protiv Rusije, ali u dogledno vreme (predsednik Rusije Vladimir) Putin ugrožava ovu bezbednost. To treba jasno da se kaže“, istakao je kancelar.
Kako je rekao, diplomatija je, kao i do sada, važna u odnosima sa Rusijom, ali Nemačka neće biti naivna.
„Nećemo odbiti dijalog sa Rusijom“, rekao je dodavši da bi „sve osim diplomatije bilo neodgovorno. Potrebno nam je što je moguće više diplomatije, ali ne treba biti naivan – to ostaje aktuelno. Ali za dijalog su potrebne dve strane, međutim sa strane Putina je to nedostajalo i to ne samo poslednjih nedelja“, konstatovao je Šolc.
Kancelar je istakao da će Nemačke vlasti u odbranu uložiti više od 2 odsto nacionalnog BDP-a.
„Iz državnog budžeta za 2022. specijalan fond će dobiti 100 milijardi evra. Sredstva će biti iskorišćena za investicije i projekte u oblasti naoružanja. Sada ćemo iz godine u godinu ulagati više od 2 odsto BDP-a u našu odbranu“, dodao je Šolc.
Istovremeno je istakao da je Nemačka spremna da učestvuje u jačanju PVO na istočnom krilu NATO-a.
„Spremni smo da isporučujemo rakete zemlja-vazduh u okviru učešća u zaštiti vazdušnog prostora naših saveznika u istočnoj Evropi“, zaključio je nemački kancelar.
On je dodao i da Nemačka ima za cilj da smanji zavisnost od pojedinih snabdevača energentima i izgradi dva terminala za prijem prirodnog tečnog gasa u Brunsbutelu i Vilhelmshafenu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala