- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Savet bezbednosti UN zatražio hitnu sednicu Generalne skupštine UN o Ukrajini

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Saveta bezbednosti UN
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
Pratite nas
Savet bezbednosti UN usvojio je proceduralnu rezoluciju kojom se poziva na hitnu specijalnu sednicu Generalne skupštine o situaciji u Ukrajini, a prema pravilima, sastanak bi trebalo da se održi u roku od 24 sata.
„Savet bezbednosti UN saziva hitnu specijalnu sednicu Generalne skupštine radi razmatranja ovog pitanja“, navodi se u rezoluciji.
Ruska Federacija je glasala protiv, tri države su bile uzdržane - Indija, Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati. Ne postoji pravo veta u proceduralnim glasanjima. Za donošenje odluke dovoljno je devet od 15 glasova Saveta bezbednosti.
Rusija je u petak stavila veto na američko-albansku rezoluciju kojom se Rusija poziva da odmah prekine svoju operaciju u Ukrajini.
Američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild obećala je da će ovo pitanje preneti na Generalnu skupštinu UN. Prema njenim očekivanjima, glasanje o antiruskoj rezoluciji već u Generalnoj skupštini UN, a ne u Savetu bezbednosti UN, biće održano u sredu.
Za razliku od rezolucija SB UN, rezolucije Generalne skupštine UN nisu pravno obavezujuće.
Rusija je rano ujutru 24. februara, pokrenula vojnu operaciju demilitarizacije Ukrajine. Predsednik Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju, jer su narodne republike Donbasa zatražile pomoć“.
Prema rečima ruskog lidera, sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini. On je pozvao ukrajinsku vojsku da ne poštuje zločinačka naređenja ukrajinskih vlasti, da polože oružje i ode kući.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala