- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ministarstvo odbrane Rusije: Uništeno 975 ukrajinskih vojnih objekata, predao se puk u Harkovu

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaTenk u Stanici Luganskoj koja je prešla pod kontrolu LNR
Tenk u Stanici Luganskoj koja je prešla pod kontrolu LNR - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
Pratite nas
Trupe LNR i DNR su uz podršku Oružanih snaga Rusije povratile nova naselja od ukrajinskih trupa, saopštio je novinarima portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.
„U protekla 24 časa grupa trupa Luganske Narodne Republike su uz vatrenu podršku Oružanih snaga Rusije izvele uspešne ofanzivne operacije i uspostavile kontrolu nad naseljima Novoahtirka, Smoljaninovo i Stanično-Lugansko. Napredovanje duboko u odbranu od početka ofanzivne operacije iznosilo je 52 kilometra“, precizirao je Konašenkov.
Konašenkov je naveo da je „grupa trupa Donjecke Narodne Republike nastavila ofanzivu u pravcu Petrovsko, napredujući još 12 kilometara, pod kontrolu su uzeti Pavlopolj i Piščevik“.
Prema njegovim rečima, ruska vojska uništila je 975 objekata vojne infrastrukture Ukrajine.
„Među njima su 23 komandna mesta i komunikacioni centar Oružanih snaga Ukrajine, tri radarska punkta, 31 protivvazdušni raketni sistem S-300, ‘Buk M-1’ i ‘Osa’ i 48 radarskih stanica. Oboreno je osam borbenih aviona i sedam helikoptera, 11 bespilotnih letelica i dve taktičke rakete ‘Točka-U’“, dodao je Konašenkov.
Takođe su uništena 223 tenka i druga borbena oklopna vozila, 28 aviona (na zemlji), 39 višecevnih raketnih sistema, 86 topova i minobacača poljske artiljerije i 143 jedinice specijalne vojne automobilske tehnike.
Puk protivvazdušne odbrane ukrajinskih trupa, opremljen sistemima „Buk M-1“, predao se u subotu, dodao je portparol.
„Juče je u Harkovskoj oblasti 302. protivvazdušno-raketni puk Oružanih snaga Ukrajine, opremljen PVO sistemima ‘Buk M-1’, dobrovoljno položio oružje i predao se“, rekao je Konašenkov.
Oružane snage Rusije su tokom proteklog dana blokirale Herson i Berdjansk, dok su Geničesk i aerodrom Černobajevka kod Hersona uzeti pod kontrolu, naglasio je on.

Nacionalisti gađali četvrti u Marijupolju

Ukrajinski nacionalisti iz bataljona „Azov“ izveli su u subotu udare raketnim sistemima „Grad“ na stambeno naselje Sartana u predgrađu Marijupolja i na školu, dodao je on.
U napadu su uništeni stambeni objekti, a ima žrtava među civilnim stanovništvom.
„Ministarstvo odbrane Rusije je upozoravalo je da ukrajinski nacionalisti pripremaju takve provokacije“, dodao je on.
Konašenkov je istakao da „Oružane snage Ruske Federacije ne nanose udare na gradove i naselja, već preduzimaju sve mere da spasu živote civila“.
Nakon što je Kijev intenzivirao ofanzivu na DNR i LNR, Rusija je, na zahtev republika, priznala njihovu nezavisnost i ratifikovala sporazume o prijateljstvu i saradnji. Ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju Donbas, uključujući i zabranjeno oružje. Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je početak specijalne vojne operacije u regionu.
Ruski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
RUSIJA
Očekuje se početak pregovora Moskve i Kijeva, Zaharova: Rusija ima prijatelje u svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala