- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Veseli se srpski rode“: Odjekivalo je Podgoricom na velikoj litiji /foto, video/

© Sputnik / Boban NovovićSvenarodna litija u Podgorici
Svenarodna litija u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
Pratite nas
Ulicama Podgorice održana je litija, a okupljeni narod pevao je pesmu "Veseli se sprski rode". Litija,povodom Svetosimeonskog sabora u Podgorici u čast Stefana Nemanje, koji je rođen na ušću Ribnice u Moraču, je krenula od Hrama Hristovog Vaskrsenja do Nemanjinog grada na ušću Ribnice u Moraču.
Nakon liturgije prisutne vjernike, njih nekoliko hiljada, isred hrama pozdravio je mitropolit Joanikije, potom vladika gruzijski Sava, a besjedu je održao profesor Filosofskog fakulteta Dušan Krcunović.
Krcunović je kazao da je „na ušću Ribnice naš duhovni izvor, u Nemanjinom gradu je mjesto našeg duhovnog rođenja, rodonačelnik svetorodne loze Nemanjića naš je duhovni gradonačelnik, sa Nemanjine obale otisnuli smo se u istorijski svijet života….prepodobni Simenon Mirotočivi koji je prije osam vjekova postao građanin nebeskog grada Jerusalima…”
On je na kraju svog govora citirao stih kralja Nikole: „Slobodi je kolijevka Nemanjina Crna Gora.”
Povodom Svetosimeonovskog sabora u Podgorici jutros je u Hramu Hristovog vaskrsenja održana arhijerejska liturgija koju je služio mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Veliki broj vjernika okupio se ispred hrama.
Liturgiji su prisustvovali ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović, kao i gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević.
Ispred Hrama su prisutni i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, poslanik Jovan Vučurović, ministar ekologije Ratko Mitrović, lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, poslanik Boris Bogdanović, gradonačelnik Herceg Novog Stevan Katić, gradonačelnik Tivta Željko Komnenović, bivši direktor Uprave carina Aleksandar Damjanović, Daka Davidović, kao i predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević.
Podgorički paroh Mirčeta Šljivančanin je u ime sveštenstva pročitao Svetosimonovsku poruku sveštenstva, u kojoj se , između ostalog kaže:
„Događaji iza nas govore da nemiri i nespokojstvo žele da se unesu i narod i uruše jedinstvo crkve. Molimo se Bogu da zavlada bratski mir i da ratna dejstva prestanu u Ukrajini.“
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je, u govoru nakon liturgije koju je služio, kazao da je mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije ovih dana „na velikom raspeću“.
Prva liturgija u Hramu Svetog Simeona Mirotočivog u Beranama - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
REGION
Prva liturgija u Hramu Svetog Simeona Mirotočivog u Beranama /foto/
Blokada na skveru u Nikšiću
 - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
REGION
Blokada saobraćajnica širom Crne Gore, Knežević najavio i blokadu Skupštine /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala