- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zelenski odbio da pregovara u Belorusiji; Moskva: Ukrajinci prvi tražili tamo da pregovaraju

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
Pratite nas
Delegacija Rusije stigla je u Gomelj (Belorusiju) na pregovore sa Ukrajincima, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, navodeći da je upravo to mesto za razgovore predložila ukrajinska strana. Međutim, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski se u međuvremenu oglasio, rekavši da želi pregovore, ali ne u Belorusiji.
„U skladu sa postignutim dogovorom, ruska delegacija koju čine predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane i drugih resora, uključujući predsedničku administraciju, stigla je u Belorusiju na pregovore sa Ukrajincima. Bićemo spremni da počnemo ove pregovore u Gomelju“, rekao je Peskov novinarima.
„Ruska strana je već spremna za pregovore u Gomelju, sada čekamo Ukrajince“, dodao je Peskov.
Prema njegovim rečima, ovaj grad za pregovore je upravo predložila ukrajinska strana.
„Grad Gomelj je predložila ukrajinska strana – upravo ukrajinska – kao mesto za pregovore. Kao što smo već govorili, ruska delegacija je spremna za te pregovore na licu mesta. Rusku delegaciju predvodi pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski. On će uskoro dati izjavu“, rekao je Peskov.
Prema njegovim rečima, Rusija je upozorila ukrajinsku stranu da „ovog puta neće biti obustavljena dejstva predviđena tokom vojne operacije – kao što je to učinjeno juče, o čemu smo vas obavestili ranije“.
Zelenski je, uprkos rečima Peskova o dolasku ruske delegacije u Gomelj, izjavio da bi platforma za pregovore mogla da bude Varšava, Budimpešta, Istanbul ili Baku, ali ne i Minsk i ne teritorija Belorusije.
On je napomenuo da bi Kijev pristao na pregovore u Belorusiji da sa njene strane nema borbenih dejstava prema Ukrajini.
„Varšava, Istanbul i Baku – te gradove smo predložili Rusiji za pregovore i bilo koji drugi grad odakle ne lete rakete u Ukrajinu“, rekao je predsednik Ukrajine.
Specijalna vojna operacija Rusije sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine počela je 24. februara. U petak je kretanje trupa obustavljeno u očekivanju mogućih pregovora sa Kijevom, ali je zbog odbijanja ukrajinske strane da u njima učestvuje operacija nastavljena u subotu.
Ranije su iz kabineta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog saopštili da bi on mogao da razgovara o neutralnom statusu Ukrajine, uz paket garancija za njenu bezbednost. Istovremeno, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 26. februara izjavio da je Minsk spreman da pruži platformu i obezbedi vođenje pregovora. Zelenski je u subotu uveče rekao da su predsednici Turske i Azerbejdžana, Redžep Tajip Erdogan i Ilham Alijev, takođe predložili da organizuju pregovore.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala