- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kina pozdravlja što hitniji početak pregovora Rusije i Ukrajine

© AP Photo / Seth WenigČlanovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
Pratite nas
Kina pozdravlja što hitniji početak pregovora Rusije i Ukrajine, rekao je stalni predstavnik Kine pri Ujedinjenim nacijama Žang Džun, na sastanku Saveta bezbednosti UN.
„Kina poziva na diplomatske napore koji bi doprineli mirnom rešavanju ukrajinske krize i pozdravlja direktan dijalog i pregovore Rusije i Ukrajine, koji treba da počnušto je pre moguće“, rekao je Žang Džun.
On je dodao da Kina podržava ravnopravan dijalog Rusije i Evropske unije pitanjima evropske bezbednosti i podržavanju principa nedeljive bezbednosti.
Prema rečima kineskog diplomate, UN treba da doprinesu smanjenju tenzija oko Ukrajine i da deluju konstruktivno na rešavanju krize.
„Kina smatra da Savet bezbednosti treba da da prioritet regionalnom miru i stabilnosti i univerzalnoj bezbednosti za sve zemlje. Savet bezbednosti treba da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju ukrajinskog pitanja", rekao je Džang Jun.
U nedelju je Savet bezbednosti UN zatražio hitnu specijalnu sednicu Generalne skupštine UN o Ukrajini koji mora biti održan u roku od 24 sata.
Rusija je glasala protiv, Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati su bili uzdržani. Pošto je glasanje bilo proceduralno, pravo veta ovde nije funkcionisalo.
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
RUSIJA
Savet bezbednosti UN zatražio hitnu sednicu Generalne skupštine UN o Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala