- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ambasadorka SAD pri UN: Članstvo Rusije u Savetu bezbednosti UN propisano Poveljom UN

© AP Photo / Greg NashKandidat za američkog ambasadora u UN Linda Tomas-Grinfild
Kandidat za američkog ambasadora u UN Linda Tomas-Grinfild - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
Pratite nas
Članstvo Rusije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija propisano je Poveljom UN, rekla je stalna predstavnica SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild, komentarišući poziv Vladimira Zelenskog da se Rusiji oduzme pravo glasa u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na Tviteru napisao da je u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom pozvao da se oduzme pravo Rusiji da glasa u Savetu bezbednosti UN. Voditeljka Si-En-En-a je pitala Tomas-Grinfildovu da li podržava taj poziv.
„Slušajte, Rusija je članica Saveta bezbednosti UN - to je u Povelji UN. Mi ćemo, međutim, Rusiju smatrati odgovornom za nepoštovanje Povelje UN", rekla je ambasadorka.
Prema njenom mišljenju, Rusija se suočila sa izolacijom u UN, a to što je članica Saveta bezbednosti ne znači da je zemlja zaštićena od kritike, izolacije ili osude.
Ranije je jedan broj eksperata i predstavnika UN izjavio da je isključenje Rusije iz Saveta bezbednosti UN nemoguće.
Učešće Rusije u Savetu bezbednosti UN kao stalne članice navedeno je u članu 23 Povelje UN. „Republika Kina, Francuska, Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske i Sjedinjene Američke Države su stalne članice Saveta bezbednosti“, navodi se u relevantnom članku.
Stoga bi bila potrebna izmena Povelje UN. Prema Povelji UN, njene izmene zahtevaju potpis svih stalnih članica Saveta bezbednosti. Istovremeno, Rusija ima pravo veta na takav predlog.
Ruski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
RUSIJA
Očekuje se početak pregovora Moskve i Kijeva, Zaharova: Rusija ima prijatelje u svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala