- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Stopirano članstvo u Evropskoj radiodifuznoj uniji zbog odluke Evrovizije da zabrani Rusiji učešće

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaOstankinski toranj
Ostankinski toranj - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
Pratite nas
Ruski Prvi kanal, Sveruska državna televizijska i radiodifuzna kompanija (VGTRK) i Radio dom Ostankino prekidaju svoje članstvo u Evropskoj radiodifuznoj uniji kao odgovor na odluku Evrovizije da izbaci Rusiju iz takmičenja.
Kako prenose mediji, ta odluka je sazrevala već nekoliko godina zbog porasta politizacije te evropske agencije.

„Poslednja kap koja je prelila čašu bila je odluka saveta Evropske radiodifuzne unije da izbaci Rusiju iz takmičenja za Evroviziju. Ovo nije prvi put da ta agencija pokazuje političku pristrasnost prilikom organizacije takmičenja. To se dogodilo i 2008. godine nakon pobede ruskog pevala Dime Bilana kada je organizacioni komitet zahtevao dodatno glasanje od strane stučnog žirija čiji sastav nije formiran na transparentan način“, navodi se u objašnjenju.

Drugi slučaj dogodio se 2014. godine kada organizacioni komitet Agencije nije želeo da uvaži stav Rusije po pitanju ukrajinske pevačice „1944“ budući da je njena pesma bila „provokativna“.
Poslednji primer dogodio se 2021. godine kada su u pesmi beloruskog izvođača pronašli „politički kontekst“ zbog čega je Belorusija izbačena iz takmičenja.
Ti potezi nisu u skladu sa idejom samog takmičenja čiji je cilj da se narodi ne dele, već da se o pesmama sudi isključivo profesionalno. Samim tim, članstvo Rusije u Evropskoj radiodifuznoj uniji nije moguće sve dok se novinarski i profesionalni interesi žrtvuju zarad političke konjunkture.
Podsetimo, Rusiji je oduzeto pravo da nastupi na ovogodišnjoj Evroviziji, a kao razlog navedeno je da bi učešće Rusije moglo da našteti reputaciji ovog takmičenja „usled do sada neviđene krize u Ukrajini“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala