00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Šta se krije iza broja 57 na ambalaži čuvenog kečapa?

© Sputnik / SputnjikKečap
Kečap - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
Pratite nas
Mnogima je sinonim za kečap upravo onaj koji proizvodi kompanija „Hajnc“. Brend je nastao davne 1869, a vremenom je dobio epitet „America’s Favorite Ketchup“, što bi u malo slobodnijem prevodu značilo „Omiljeni kečap Amerikanaca“.
Više od jednog veka ovaj poznati brend je vezan za broj 57. Kompanijski slogan „57 varieties“ bio je ključni deo njene rane strategije za privlačenje potrošača. Taj broj se i danas nalazi na pakovanjima kultnog kečapa. Štaviše, vitalni je deo identiteta brenda.
I šta je tu tako posebno zanimljivo? Pa, možda to što je broj izmišljen.
Naime, nije bilo „57 varijanti Hajnca“ kada je poslovni magnat iz Pitsburga Henri Džon Hajnc, prvi izmislio slogan 1896. godine, ali nije bilo toliko verzija ni nakon toga, kada je lansiran „Hajnc 57 sos“. Ni sada ih nema 57, prenosi „Telegraf biznis“.
Zapravo, možda nije poznato široj javnosti, ali postoji na stotine „Hajncovih“ sorti. Ipak, „57“ je opstao već 126 godina jer „Hajnc“ jača kao nostalgičan, izrazito američki brend hrane - začin koji se stavlja na hot dog na bejzbol utakmici ili na hamburger na letnjem roštilju.
CC0 / Piksabej / kečap
kečap - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
kečap
Početkom poslednje decenije 19. veka Henri Džon Hajnc, koga je biograf jednom opisao kao „marketinškog genija“, prodavao je flaširani ren, kisele krastavce, sos od bibera i kečap. Kompanija je 1876. uvela „catsup“ koji je ubrzo preimenovala u „ketchup“, zarad razlikovanja proizvoda među oko 60 prehrambenih artikala.
U to vreme, inače, kiseli krastavčići su bili „Hajncov“ najveći uspeh, zbog čega je gospodin Hajnc postao poznat kao Kralj kiselih krastavčića.
Postoje različite teorije o tome kako je došao do broja 57.
Ovo je jedna od njih. U poseti Njujorku 1896. godine Hajnc je primetio reklamu za cipele, navodno „ 21 stil“ („21 styles“). Smatrao je da je to nezaboravno i mislio je da će dodavanje broja pomoći da se brend zadrži kod potrošača.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala