Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

SAD odgovorile na pismo episkopa istočnoameričkog Irineja

© AP Photo / Visar KryeziuManastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
Pratite nas
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar odgovorio je na pismo episkopa istočnoameričkog Irineja, navodeći da Amerika i međunarodna zajednica očekuju da vlada u Prištini sprovede pravno obavezujuću odluku kosovskog Ustavnog suda i ispoštuje imovinska prava manastira Visoki Dečani.
Eskobar je, povodom apela koji je vladika Irinej uputio da se zaštite srpska pravoslavna zajednica i verski objekti na Kosovu i Metohiji, odgovorio u ime američkog državnog sekretara Entoni Blinkena.
Eskobar je, u odgovoru od 17. februara, ponovio odlučnu podršku SAD po pitanju verskih sloboda i prava manjina kako na Kosovu, tako i širom sveta, saopštila je Kancelarija Episkopa istočnoameričkog.
Kako je Eskobar naveo u pismu, manastir Dečani je „od vitalnog značaja za Srbe, a ujedno je i sastavni deo kulturnog tkiva Kosova i svetske kulturne baštine“.
Dodaje se da je Eskobar naglasio i da je dijalog način za prevladavanje nerešenih problema u regionu, u kome bi, kako je naveo, Srpska pravoslavna crkva mogla da ima značajnu ulogu.
Vest o odgovoru Eskobara objavio je i manastir Visoki Dečani na svom Tviteru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala