- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

SAD koriste Mikroneziju za zaštitu neonacizma u Ukrajini: Ostrvska država raskida odnose sa Rusijom

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
Pratite nas
Mikronezija, ili zvanično Savezne Države Mikronezije, ostrvska država smeštena u Tihom okeanu, raskinula je diplomatske odnose sa Rusijom zbog situacije u Ukrajini.
O tome su vlasti Mikronezije saopštile ambasadi Ruske Federacije koja se nalazi na Filipinima.
Povodom ove vesti oglasila se portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova koja je istakla da SAD iskorištavaju Mikroneziju dok štite neonacizam u Ukrajini.
„Sada je Sjedinjenim Američkim Državama ponovo zatrebala Mikronezija kako bi zaštitili neonacizam u Ukrajini i podržali nacistički režim u Kijevu“, napisala je portparolka na Telegramu.
Ona je istakla da se Zapad odazvao na poziv ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog „da se pruži efikasna pomoć: Savezna Država Mikronezija poslala je notu o raskidanju diplomatskih odnosa sa Rusijom“.
„Kakve veze s tim imaju SAD, Mikronezija i Ukrajina? Objasniću. Vašington i Kijev su jedini koji su poslednjih godina (nakon državnog udara 2014. godine) dosledno glasali protiv usvajanja rezolucije Generalne skupštine o borbi protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih vrsta prakse koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netolerancije koja je povezana sa njima. Ponekad bi im se pridruživali privremeni saputnici, ali SAD i Ukrajina su činile okosnicu protivljenja antifašističkim inicijativama na platformi UN“, objasnila je Zaharova.
Prema njenim rečima, Mikronezija je bila jedna od zemalja koja je, pored SAD, kao i Japana i Maršalskih ostrva, glasala „protiv“ kada je rezolucija prvi put predstavljena na razmatranje – 2005. i 2006. godine.
Zastave Ukrajine i Rusije pored spomenika Vladimira Iljiča Lenjina, u Donjecku, istočnoj Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
RUSIJA
Ukrajina prekida diplomatske odnose sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala