- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska doktorka objašnjava kako kafa „usporava“ rad mozga

CC0 / Unsplash/Julia Florczak / Kafa
Kafa - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
Pratite nas
Upotreba kafe za „ubrzanje“ rada mozga i nervnog sistema u nekim slučajevima može dati suprotan efekat, upozorila je u intervjuu Sputnjiku doktorka Natalija Kruglova.
Veliki broj ljudi pije kafu kako bi stimulisali nervni sistem i rad mozga. Za to je odgovorna psihoaktivna supstanca – kofein. U nekim slučajevima može da se dogodi da napitak ne ubrzava, već usporava rad nervnog sistema, a ponekad čak može da dovede do smanjenja kognitivnih sposobnosti (pamćenje i učenje), rekla je doktorka.
Prema njenim rečima, takav negativni efekat može nastati ako čovek koji ima problema sa snom pije mnogo kafe.
„Količina kofeina koja se može uneti u organizam je 400 miligrama dnevno. To je nekoliko šoljica kafe plus dve-tri šolje čaja, jer i čaj sadrži kofein. Ako pijete samo kafu onda možete da popijete oko tri-četiri šoljice“, smatra Kruglova.
Rad mozga se ne usporava odmah posle, na primer, treće šoljice kafe. To je individualni proces i efekat se pojavljuje kod svih u različito vreme, dodala je doktorka. Takođe je i individualno koliko dugo će osoba osećati promene u organizmu posle konzumiranja kafe.
„Nekome će trebati dva-tri sata da efekat od velike količine kofeina nestane, a nekome više. Posle prespavane noći se kod svih taj efekat smanjuje ili sasvim nestaje“, zaključila je doktorka.
Kafa, ratluk i voda - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
DRUŠTVO
Zašto je dobro da popijete čašu vode posle kafe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala