- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska ambasada u Turskoj: Od Ankare nismo dobili nikakvo obaveštenje o zatvaranju Bosfora i Dardanela

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Uđi u bazu fotografijaBolьšoй protivolodočnый korablь Tihookeanskogo flota RF "Admiral Tribuc", 2017
Bolьšoй protivolodočnый korablь Tihookeanskogo flota RF Admiral Tribuc, 2017 - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
Pratite nas
Ruska ambasada u Turskoj nije dobila nikakvo zvanično obaveštenje od turske strane u vezi sa zatvaranjem moreuza za prolazak ruskih ratnih brodova, saopštila je ambasada.
Prethodno je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski objavio na Tviteru o zatvaranju moreuza u Turskoj za ruske ratne brodove.
On, međutim, u poruci nije precizirao da li je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tu odluku doneo ili ne.
Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao je juče, povodom poziva da se zatvore moreuzi za ruske brodove, da će Ankara poštovati sve stavke Konvencije iz Montrea i neće primenjivati dvostruke aršine.
Ranije je ukrajinski ambasador u Turskoj Vasilij Bondar rekao da Kijev traži od Ankare da zatvori moreuze, a Čavušoglu je rekao da Turska može zatvori Bosfor i Dardanele ali da ruska strana ima pravo da vrati svoje brodove u bazu.
Prema Konvenciji iz Montrea iz 1936. godine, Turska je stekla potpunu kontrolu nad moreuzima Bosfor i Dardaneli. Sporazum garantuje slobodan prolaz civilnih brodova kroz Crno more u mirnom vremenu, a ograničava prolaz ratnih brodova koji ne pripadaju crnomorskim državama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala