- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ministarstvo odbrane RF: Ruska flota odbila napad ukrajinske mornarice, šest brodova uništeno

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRusko-kineske vojne vežbe u Arapskom moru
Rusko-kineske vojne vežbe u Arapskom moru - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
Pratite nas
Tokom evakuacije 82 ukrajinska vojnika, koji su dobrovoljno položili oružje na Zmijskom ostrvu, 16 manjih brodova Ratne mornarice Ukrajine pokušalo je da napadne brodove ruske Crnomorske flote, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.
Kako je rekao, prilikom napada je korišćena „taktika roja“. Jedan deo ukrajinskih vojnih plovila delovao je „krijući se iza civilnih brodova“, pojasnio je Konašenkov.

„Cilj ovog napada bila je pre svega osveta ukrajinskim vojnicima koji su položili oružje i optuživanje ruske vojske za likvidiranje zarobljenika. Usled bitke na moru šest manjih brodova Ratne mornarice Ukrajine je uništeno. Nijedan od 82 ukrajinska vojnika sa Zmijskog ostrva nije povređen“, rekao je Konašenkov.

On je istakao da su za vreme napada ukrajinskih plovila iznad tog područja patrolirale američke strateške bespilotne letelice RQ-4 „Global Hok“ i MQ-9A „Riper“.
„Velika je verovatnoća da su upravo američke bespilotne letelica navodile ukrajinska plovila na brodove Crnomorske flote Rusije“, istakao je on.
Dan ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su 82 ukrajinska vojnika položila oružje u području Zmijskog ostrva. Od njih je uzeta izjava o tome da više neće učestvovati u vojnim operacijama. Danas je general-major Mihail Jasnikov rekao da su ukrajinski graničari prebačeni u Sevastopolj.

Kijev bez kontrole deli oružje civilima

Kijevski režim masovno i bez ikakve kontrole deli građanima oružje, rekao je Konašenkov. Kako je rekao, uvlačenje civila u borbena dejstva od strane nacionalista neminovno će dovesti do nesrećnih slučajeva i žrtava.
„Kijevski nacionalistički režim masovno i bez kontrole deli građanima automatsko oružje, minobacače i municiju. Pozivamo građane Ukrajine da budu razumni i da ne podležu provokacijama kijevskog režima i ne dovode sebe i svoje bližnje u situaciju da nepotrebno stradaju“, rekao je Konašenkov.

Kijev primenjuje taktiku terorista iz Sirije

Prema njegovim rečima, ukrajinski nacionalisti primenjuju taktiku terorista u Siriji i koriste „bandermobile“ (po ugledu na džihadmobile).
„Nacionalističke jedinice koriste tzv. bander-automobile koji imaju visoku prohodnost i naoružani su oružjem velikog kalibra i minobacačima“, naveo je on.
Kako je dodao, ukrajinski nacionalisti nastavljaju da raspoređuju višecevne bacače i artiljeriju u stambenim kvartovima u Kijevu i drugim gradovima i to potvrđuju obaveštajni podaci.
Oni pokušavaju da isprovociraju odgovor ruskih snaga po civilima.
„Ukrajinsko rukovodstvo je više puta saopštavalo da se ne krije iza civila i da ne postavljaju teško naoružanje u gradovima. Takva otvorena laž može imati teške posledice... to se radi namerno kako bi se isprovocirao odgovor ruskih snaga po civilima. Ukrajinsko nacionalističko rukovodstvo primenjuje iste metode kao i teroristi“, naveo je predstavnik Ministarstva odbrane.
Prema rečima Konašenkova, nakon što je juče ukrajinska strana saopštila da je spremna za pregovore, aktivne vojne operacije u glavnim pravcima operacije Oružanih snaga Rusije bile su obustavljene. Međutim, nakon što je Kijev odustao od pregovora, danas je svim jedinicama Oružanih snaga Rusije izdata naredba da nastave sa ofanzivom u svim pravcima u skladu sa planom specijalne operacije.
On je još jednom naglasio da ruska vojska ne izvodi nikakve udare na stambene delove ukrajinskih gradova.

Snage LNR i DNR napreduju

Vojska LNR od početka operacije napredovala je u dubinu od 46 kilometara i zauzela je naselja Sčastje i Muratovo, naveo je Konašenkov.
On je dodao da je deo snaga DNR, koje deluju u pravcu Petrovska, napredovao još 10 kilometara i zauzeo naselja Starognatovka, Oktjabrska i Pavlopolj.
Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
RUSIJA
Ruska vojska se obratila građanima Ukrajine: Vaše rukovodstvo koristi iste metode kao teroristi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala