- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

EU namerava da „paralizuje“ Centralnu banku Rusije

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaCentralna banka Rusije
Centralna banka Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
Pratite nas
Evropska unija, zajedno sa SAD, Velikom Britanijom i Kanadom zamrznuće imovinu Centralne banke Rusije i zabraniti ruskim biznismenima da koriste svoju imovinu na evropskom tržištu, saopštila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Paralizovaćemo imovinu Centralne banke Rusije. To će dovesti do zamrzavanja njenih transakcija i onemogućiti upotrebu njene imovine“, rekla je ona.

„Radićemo na tome da zabranimo ruskim oligarsima da koriste svoju finansijsku imovinu na našem tržištu“, dodala je Fon der Lajenova.
SAD, EU, Velika Britanija i Kanada izdale su zajedničko saopštenje u kojem se navodi da su se dogovorili da uvedu zajedničke mere protiv Centralne banke Rusije.
„Dogovorili smo se da uvedemo ograničavajuće mere koje će sprečiti Centralnu banku Rusije da iskoristi svoje međunarodne rezerve za nivelaciju efikasnosti naših sankcija“, navodi se u saopštenju.
Bela kuća je saopštila da Centralna banka Rusije može iskoristiti 650 milijardi dolara rezervi za podršku rublje. Cilj sankcija je da se onemogući intervencija na deviznom tržištu. Kako se navodi, američke sankcije će dotaći 80 odsto imovine bankarskog sektora Rusije.
Ranije je nemačka vlada saopštila da će sve ruske banke kojima su uvedene sankcije, a potencijalno i ostale ruske banke, biti isključene iz međunarodnog platnog sistema SVIFT.
U slučaju da Rusija odbije da obustavi specijalnu operaciju u Ukrajini mogu biti uvedene dodatne sankcije, saopštili su u nemačkoj Vladi.
Eksplozija u Lugansku - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
RUSIJA
Određene ruske banke biće isključene iz SVIFT-a, gori skladište nafte kod Kijeva /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala