- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Berze se već primirile posle „ukrajinskog udara“- šta očekuju brokeri

© AP Photo / Richard DrewBrokeri u Američkoj berzi
Brokeri u Američkoj berzi - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
Pratite nas
Posle dramatičnog reagovanja berzi padom njenih indeksa usled vojne operacije Rusije u Ukrajini, oni su već narednog dana bili u plusu i tržište kapitala se zasad primirilo. Dalji tok kretanja zavisiće od odvijanja situacije koja je i uzrokovala potrese, ali teško da će cene biti vraćene na predkrizne do kraja godine.
U to je uveren glavni broker kuće „Momentum sekjuritiz“ Nenad Gujaničić.
Nakon neočekivanog popravljanja tržišnog raspoloženja na Volstritu i rasta Njujorške berze, oporavile su se i azijske. Pošto su investitori odmeravali dugoročni uticaj oštrijih zapadnih sankcija Rusiji, cene nafte su usporile rast, posle jučerašnjeg skoka za više od 8,0 procenat.
Evropska cena nafte Brent za isporuku u martu viša je za 2,85 posto i iznosi 101,90 dolara po barelu na azijskom trgovanju, dok je cena američke sirove nafte u porastu za 2,84 odsto na 95,45 dolara za barel, preneo je Si-En-Bi-Si.

Berza uvek burno reaguje

Nakon vesti o pokretanju ruske vojne akcije cena gasa porasla je 61 odsto u jednom danu, na oko 1600 dolara za hiljadu kubnih metara, da bi za dan spala na 1.230 dolara, pokazali su podaci londonske berze.
Cena pšenice u Evropi je na rekordnom nivou, kukuruz je dostigao sedmomesečni maksimum, a soja je takođe u porastu. Sva tri ključna sastojka za hranu i stočnu hranu su porasla za oko 40 odsto u odnosu na najniže vrednosti iz 2021. godine.
Šta se dalje može očekivati na tržištima kapitala, pogotovo u svetlu najnovijih sankcija Zapada Rusiji?
Gujaničić za Sputnjik napominje da berza uvek prenaglašeno reaguje kada se dese događaji visokog intenziteta, bilo da su pozitivni, bilo negativni, pa je tako bilo i u ovom slučaju otpočinjanja vojne operacije Rusije u Ukrajini.
© REUTERS / Toby MelvillePrema podacima londonske berze cena gasa je u jednom danu porasla 60 odsto, na 1600 dolara za hiljadu kubnih mketara
Londonska berza - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Prema podacima londonske berze cena gasa je u jednom danu porasla 60 odsto, na 1600 dolara za hiljadu kubnih mketara
„Ovaj događaj je bio centralni na svim frontovima, pa i na berzanskom tržištu i ta prva reakcija u četvrtak ujutru je bila prilično dramatična. Evropski indeksi akcija su pali pet-šest odsto, američki fjučersi su bili u minusu oko tri odsto i to su bile prilično velike promene, dok su u suprotnom smeru išli tradicionalni čuvari vrednosti – američki dolar, japanski jen, zlato“, podseća ovaj broker.

Izostanak dramatičnih sankcija primirio berze

Očekivano, u takvoj situaciji je, kaže, došlo do rasta cene raznih sirovina koje direktno zavise od Rusije i Ukrajine, kako gasa i nafte, tako i raznih vrsta žitarica čiji su te dve zemlje veliki izvoznici.
„To je bila neka prva reakcija, ali je sredinom dana došlo do blagog hlađenja. Ta panika je malo prestala, naročito kada su investitori spoznali da te sankcije prema Rusiji neće biti toliko dramatične, odnosno da neće biti govora o izbacivanju Rusije iz SVIFT-a, sistema međunarodnog platnog prometa, da neće biti ukinuta mogućnost izvoza ruskih sirovina što je bitno kako za Rusiju, tako i za globalnu privredu. Tako su četvrtak američke berze završile čak u plusu“, objašnjava naš sagovornik.
Nisu svi indeksi porasli isto, ali u proseku u plusu su bili između jedan i dva odsto. Evropskim berzama koje su ipak više pod uticajem dešavanja u Ukrajini i na kraju krajeva, Rusija je mnogo bliža i imaju direktne veze, trebalo je malo više vremena da zaustave pad, ali i one su već narednog dana beležile blagi porast, kaže Gujaničić.

Vraćanje u normalu nije konačno

Dešavanja na berzi su, generalno, živa stvar, situacija može da se promeni očas posla i ona je uvek rezultanta ponašanja svih investitora. Bilo bi, ističe on, pogrešno uzeti stanje u jednom momentu kao činjenično. Više je to proces i definitivno će u ovom slučaju, po njegovom mišljenju, biti vidnih posledica na tržištu.
CC0 / / Cene berzanske robe koje su uzletele i potom malo spuštene, na pretkrizni nivo će teško biti vraćene do kraja godine
Nafta - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Cene berzanske robe koje su uzletele i potom malo spuštene, na pretkrizni nivo će teško biti vraćene do kraja godine
„Koliko će one biti ozbiljne, pre svega će zavisi od nastavka ove krize, da li će i koliko trajati, da li će se produbiti. To je sada glavni događaj u svetu i glavni događaj na berzama, ali to nisu jedini problemi i jedini izazovi sa kojima se investitori na njima suočavaju. Pre ove rusko-ukrajinske krize glavna tema je bila visoka inflacija koja i dalje stoji. Štaviše, sa ovim dešavanjima će biti dodatno podgrejana“, uveren je glavni broker društva „Momentum sekjuritiz“.

Inflacija će biti dodatno podgrejana

Sasvim je izvesna, smatra on, reakcija centralnih banaka, pre svega američkog Feda, a verovatno i Evropske centralne banke i to podizanjem referentnih kamatnih stopa. Brzina njihovog rasta je ono što najviše tišti investitore, jer će to smanjiti likvidnost u svetskoj privredi i samim tim negativno uticati na berze, ističe naš sagovornik.
Na pitanje šta može da se očekuje kada su cene berzanske robe u pitanju, da li one kada tako u jednom trenutku uzlete, kao što je sada bilo sa naftom, gasom i pšenicom, ikada budu vraćene na pretkrizni nivo, on kaže da tu generalno nema pravila bilo koja vrsta robe da je u pitanju.
„Ono što je izvesno jeste da kada prođu ti uzroci koji su uticali na takva dešavanja, tada se i stiču okolnosti da se cene postepeno vraćaju. Kada govorimo o cenama sirovina, nakon početka pandemije gotovo sve sirovine su zabeležile rast vrednosti, to je generalno tako i najveći problem privrednika širom sveta je da su poskupeli svi imputi, svi materijali“, podseća Gujaničić, dodajući da to ne može preko noći da se vrati u stare okvire.

Cene će se teško vratiti

Po njegovoj proceni, verovatno će biti potrebna barem još ova godina da se ti pokidani lanci u snabdevanju povežu i da se neutrališu ti uticaji pandemije.
„Sve dodatne komplikacije, kao što su ovaj rat, kao što je dalja geopolitička eskalacija, sankcije, dalje kidanje tih lanaca mogu samo da pogoršaju situaciju. Teško je reći, ali malo je verovatno da će se cene u ovoj godini vratiti, ali da bi barem splasnule, neophodno je da se, pre svega, reše uzroci koji su do njihovog rasta doveli“, zaključio je Gujaničić za Sputnjik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala