Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ambasador: Jedan broj državljana Srbije napustio Ukrajinu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaTrg Nezavisnosti u Kijevu
Trg Nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
Pratite nas
Ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović izjavio je da je jedan broj građana Srbije evakuisan iz Ukrajine i pre nego što je izdata preporuka ambasade, a da se jedan broj naših državljana trenutno vraća iz te zemlje.
Jovanović je za RTS rekao da je ambasada u kontaktu sa državljanima Srbije koji trenutno pokušavaju da napuste Ukrajinu.
„Pratim kretanje onih državljana koji su se javili, tako da znam dokle su stigli da bismo imali informaciju kada napuste zemlju“, naveo je Jovanović.
Dodao je da su u ambasadi dobili informaciju da će ukrajinske železnice u večernjim satima od 19.50 pa do 22.37 sata imati vozove koji polaze iz Kijeva u pravcu zapada.
Na pitanje koliko je trenutno srpskih državljana u Ukrajini i koliko njih pokušava da se evakuiše, Jovanović je odgovorio da u ovom trenutku može da se kaže da je taj broj jako mali, možda do deset ljudi.
„Imamo samo jednu porodicu koja je u hotelu i za koju pokušavamo da obezbedimo vozne karte. Svi ostali koji se nisu evakuisali, tokom prethodna dva dana krenuli su prema granici sa Rumunijom, Mađarskom i Poljskom“, rekao je Jovanović.
Prema njegovim rečima, policija i organi reda Ukrajine postavili su više punktova na putnom pravcu prema zapadu gde kontrolišu i one koji potpadaju pod mobilizaciju.
Jovanović je istakao da ambasada čini sve što može da pomogne građanima Srbije koji su odlučili da ostanu u Ukrajini.
„Neki naši koji su radili za kompanije, one su im kupile karte za ponedeljak ili utorak, jer nema karata. Informacije se menjaju iz časa u čas, jer je bukvalno ratno stanje“, rekao je Jovanović.
Ako neko želi sada da se evakuiše to može da učini sopstvenim automobilom, ali ne dok je na snazi policijski čas, napomenuo je ambasador.
„Postoji velika opasnost da se svako ko se nađe na ulici smatra neprijateljem, kako je navedeno u ukazu. Tokom dana sam dao informaciju da je Ukrajina odredila sedam vozova, ali su oni posle 17 sati. Niko ne može da izađe, metro je pretvoren u sklonište, praktično je jedini način evakuacije kolima prema zapadu“, kazao je Jovanović.
Jovanović nije mogao da precizira koliko će diplomatsko osoblje još ostati u Kijevu, navodeći da su oni na svojoj dužnosti i dok se ne dobije nalog Ministarstva spoljnih poslova i dok se u Beogradu ne odluči, oni će biti u Ukrajini.
„Mi smo kompletan sastav, koji je bio i pre ovih događaja, svi smo tu u ambasadi“, rekao je on.
Eksplozija u Lugansku - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
RUSIJA
Određene ruske banke biće isključene iz SVIFT-a, gori skladište nafte kod Kijeva /video/
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
RUSIJA
Zaharova: Zapad postao saučesnik genocida u DNR i LNR
Američki vojnici na zajedničkoj vojnoj vežbi NATO-a u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ovako je govorio Lazanski: NATO na granici Ukrajine za Rusiju je pitanje života i smrti /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala